Een huurcontract is een overeenkomst tussen huurder en verhuurder van een woning, of een deel van de woning. Het is belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken, zodat er geen onenigheid komt tussen jou en de verhuurder.

In het huurcontract kun jij afspraken laten opnemen die jij belangrijk vindt.
Afspraken die voor jouw specifieke situatie belangrijk zijn, ook wel aanvullende voorwaarden genoemd.

Onderdelen huurcontract

In een huurcontract staan standaard een aantal gegevens:

  • wie de huurder is
  • wie de verhuurder is
  • de kale huurprijs en de servicekosten
  • de hoogte van een eventuele borg
  • het adres en een omschrijving van de gehuurde woning
  • de ingangsdatum van het huurcontract
  • het tijdstip van betaling, en hoe je de betaling verricht
  • de datum waarop jaarlijks de huur wordt verhoogd;
  • de aanvullende regels
  • de handtekening van de huurder en de verhuurder.

Is er sprake van tijdelijke huur? Dan moet dit specifiek vermeld staan. Hoe dit in het contract moet staan is afhankelijk van de vorm van tijdelijk huren.

Aanvullende voorwaarden

Er zijn een aantal aanvullende voorwaarden die veel voorkomen en ook vaak geadviseerd worden.

huurcontract sleutels overdragen

Opnamestaat

Als je het huurcontract opzegt en gaat verhuizen dan hoor je vaak dat het huis weer in oorspronkelijke staat teruggebracht moet worden. Dit geldt echter alleen als je huurcontract voor 1 augustus 2003 is opgesteld. Er is destijds waarschijnlijk een opnamestaat gemaakt waarop staat in welke staat het huis verkeerde. Dit is het bewijs in welke staat jij het ook weer op moet leveren als je de huur op zegt.

Als je een huis gaat huren en een nieuw huurcontract afsluit is een opnamestaat voor jou als huurder niet meer zo belangrijk. Zonder opnamestaat mag je de woning opleveren zoals jij hem bewoont hebt. Dus zoals deze is als jij vertrekt.

Als de verhuurder dat anders wil dan moet hij bewijzen dat de woning anders was bij aanvang van de huur. Dit kan hij vaak alleen maar bewijzen met een opnamestaat. Een huurder zal dus soms toch een opnamestaat willen laten opmaken. Deze moet getekend worden tegelijkertijd met het huurcontract. Als de verhuurder dit wil, dan moet je deze opnamestaat wel heel goed en kritisch controleren voordat je dit tekent. Als er beschadigingen aan de woning zijn die niet op de opnamestaat staan, moet jij deze herstellen als je verhuisd. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Onderverhuur

Als hiervan niets vermeld is in het huurcontract kun je dit apart op laten nemen. Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet mag. Mag je bijvoorbeeld een kamer onderverhuren? In veel huurcontracten is onderverhuur uitgesloten. Of er wordt afgesproken dat dit alleen is toegestaan met uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder.

Onderhoud

Je kunt iets afspreken over de wijze waarop onderhoud wordt gedaan aan je woning door de verhuurder. Er zijn echter allerlei wettelijke regelgevingen die al veel zaken hebben geregeld. Kijk hiervoor op rijksoverheid.nl

Mondeling huurcontract

Een huurcontract hoeft niet schriftelijk te zijn. Een mondeling huurcontract is ook geldig, maar is wel moeilijk te bewijzen. Als je een woning huurt dan adviseer ik dit nooit monderling te doen.

Voorbeeld huurcontract

Er zijn veel voorbeelden van huurcontracten op het internet te vinden. Bij huurhuisnederland kun je een goed huurcontract downloaden.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *