Er is steeds meer aandacht voor tiny houses, maar het is zo ontzettend moeilijk om een locatie te vinden voor het plaatsen of bouwen van een tiny house. Toch zijn er wel stappen gezet, al gaat dit niet zo snel zoals we wel graag zouden willen.

Van een idee naar een locatie tiny house

Een aantal jaar geleden begonnen de eerste pioniers tiny houses te bouwen en te bewonen. Dit waren de echte pioniers waarbij duurzaamheid een belangrijke reden was om een tiny house te bewonen. Er waren maar een paar locaties in Nederland waar dit echt kon, en vaak ook maar tijdelijk.

De kunst is om een Tiny House geheel zelfvoorzienend te maken en zo duurzaam mogelijk te leven. Je produceert veel minder afval en verbruikt minder energie en water. Hierdoor zijn ook de vaste lasten aanzienlijk minder.

In Almere werd op de bouwexpo in 2016 geëxperimenteerd met verschillende soorten huisjes, maar daar waren de kosten van een tiny house ontzettend hoog.

Langzamerhand ontstond er steeds meer interesse in duurzaam leven in een tiny house. Mensen worden zich steeds meer bewust dat we teveel produceren, we moeten een andere leefstijl ontwikkelen om het milieu te ontzien.

Maar de tiny house movement kreeg pas echt belangstelling door de woningnood die is ontstaan in Nederland. Het bouwen van kleine huisjes zou misschien wel de oplossing zijn. Voor starters op de woningmarkt zijn ook de lage vaste lasten van een tiny house zeer aantrekkelijk om te overwegen om deze lifestyle uit te proberen.

Maar er zijn veel meer doelgroepen die graag kleiner willen wonen. Veel geïnteresseerden zijn nu op zoek zijn naar een locatie voor het bouwen of plaatsen van een tiny house. Maar locaties zijn zeer moeilijk te vinden.

Tiny houses staan inmiddels op de politieke agenda

Afgelopen jaren is er veel energie gestoken om de tiny house movement op de agenda te krijgen van de politiek. Dat is dus inmiddels gelukt, niet omdat de levensstijl omarmd wordt maar omdat er veel belangstelling is en de woningnood hoog is. Waar voorheen tiny houses helemaal niet bespreekbaar waren zien we nu in heel veel gemeenten initiatieven ontstaan.

Creatief zoeken naar een locatie voor een tiny house

Er worden steeds meer mogelijkheden gecreëerd om tiny houses te bouwen. Tiny houses op eigen grond is een mogelijkheid die steeds meer gebruikt wordt om woningen te creëren.

Ook wordt er nu serieus gekeken naar tiny houses op agrarische grond, zie de voorbeelden in de Peel waar ze een heel dorp willen bouwen. Maar ook deze ideeen zijn nog lang niet ten uitvoer gebracht. Al geeft dit wel aan dat er mogelijkheden zijn die wel degelijk onderzocht worden.

Maar ook op de pagina Tiny houses in Overijssel lees je mooie projecten die inmiddels zijn opgestart.

locatie voor plaatsen van tiny house
natuurhuisje.nl

Voorbeelden van lange trajecten om locaties te vinden

We zien in diverse media dat er echt wel stappen worden genomen, alleen het duurt erg lang.

Als er dan uiteindelijk toch een locatie wordt aangewezen volgen er vaak lange procedures omdat niet alle omwonenden de tiny house movement omarmd. Er komen bezwaren van omwonenden omdat ze liever geen tiny houses bij hun in de buurt willen hebben. Daarvoor worden diverse redenen opgevoerd als bezwaar. Zijn dit gegronde bezwaren of is het “onbekend maakt onbemind”.

De beleving dat er een woonwagenpark naast de deur wordt gebouwd is vaak tussen de regels door te lezen. Echter ouderen, gezinnen of alleenstaanden kiezen meestal heel bewust voor voor het wonen in een tiny house. Duurzaam leven op max 50 m2 en minder consumeren is voor hen belangrijk. Dit is wel degelijk een andere levensstijl dan de gemiddelde woonwagenbewoner.

Hieronder een aantal voorbeelden van gemeenten die inmiddels wel positief staan tegenover de bouw van tiny houses, maar dat een locatie vinden voor deze compacte woningen veel moeilijker is.

Locaties Flevoland, Gemeente Dronten

Begin 2020 stonden de eerste bouwers al in de startblokken te wachten op de besluitvorming van de gemeente. Er zouden 10 tiny houses gerealiseerd moeten worden, zo is er in “De Drontenaar” te lezen op 25 april 2020. De eerste tiny houses waren al bijna afgebouwd om met een dieplader te vervoeren naar Dronten.

Op de facebook pagina van Tiny House Dronten is het gehele proces te lezen. De strijd om de gemeente continu te bewegen om tot actie over te gaan. Er is veel geduld nodig. In November 2020 heeft het college toegezegd dat er gewerkt wordt aan mogelijke locaties voor het plaatsen van tiny houses.

18 februari lees ik in omroepflevoland.nl dat de gemeenteraad aangeeft nog steeds hard aan het werk te zijn om locaties te vinden voor het plaatsen van een tiny house. Maar dat dit helaas langer duurt dan dat ze ingeschat hadden. Ook de 3 voorgestelde locaties wijzen ze, om verschillende redenen, af. De werkgroep tiny house is inmiddels al 2 jaar bezig om een locatie te verkrijgen voor hun tiny house.

Locaties Overijssel, gemeente Hellendoorn

In april 2019 begon er een burgerinitiatief om locaties voor het plaatsten van tiny houses te vinden. De Hellendoornse politiek geeft in 2020 aan dat er actief wordt gezocht naar mogelijke locaties.

In oktober 2020 worden er twee potentiële locaties bekend gemaakt. In November is er een participatiebijeenkomst voor de omwonenden. En daar blijkt toch veel weerstand te zitten.

De omwonenden waren met name benieuwd wie daar straks komt te wonen en hoe de huisjes eruit komen te zien. Redenen om bezwaar in te dienen waren verkeersoverlast en infrastructuur. Maar ook hier waren omwonenden bang voor een veredeld woonwagenkamp.

Locaties tiny houses in Noordwijk

In Noordwijk heeft de politiek aangegeven dat ze alternatieve woonvormen als tiny houses wil faciliteren. Maar actief meehelpen om op zoek te gaan naar een locatie voor het plaatsen van een tiny house zit er niet in. De gemeente heeft zich nadrukkelijk uitgesproken dat plaatsen van een tiny house op grond van de gemeente Noordwijk niet gaat gebeuren.

Locaties mini-woningen in Sprang-Capelle

Ook in Sprang-Capelle zijn ze inmiddels zover dat er plannen zijn voor het bouwen van 15 tiny houses. Dit betreffen huurhuizen die bij de Poolsestraat moeten worden gebouwd.

De belangstelling is groot, omdat er een groot woningtekort is voor betaalbare huurhuizen. De politiek en de woningcoöperatie zijn zeer positief.

Maar ook hier hebben omwonenden bezwaar ingediend tegen de te verlenen omgevingsvergunning. Er worden nu klankbord groepen opgericht om te kijken hoe deze bezwaren kunnen worden opgelost.

Locaties voor het huren van een tiny house als vakantiewoning

Een tiny house bouwen in eigen tuin of erf wordt steeds meer gedaan, deze zijn voornamelijk voor tijdelijke verhuur. Op de vakantieparken worden steeds meer tiny houses als vakantiehuisjes verkocht. De vraag naar huur van compacte huisjes is groot, steeds meer mensen gaan alleen op vakantie. Dan is een tiny house een mooie mogelijkheid om te overnachten.

Geniet van de rust en de natuur. Je schudt alle stress en drukte van je af, even helemaal niets.

Wil jij single of met 2 personen op vakantie in Nederland, dan hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt van kleine vakantiehuisjes in Nederland. Per provincie hebben we de leukste tiny house die te huur zijn voor jou uitgezocht.

Kijk op “Een tiny house huren als vakantiewoning” voor de leukste huisjes per provincie.

tiny house op eigen locatie

Dit luxe, duurzaam gebouwde, vakantiehuisje is landelijk gelegen in Midden Groningen. Het natuurhuisje staat achter het huis van de eigenaars met eigen opgang en een schitterend vrij uitzicht over de landerijen richting het Schildmeer.

Andere artikelen over tiny houses

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu