Kun je ook in België een tiny house bouwen of kopen? En hoe gaat het in België dan met de regelgeving voor het bouwen van Tiny houses.

Wie denkt dat het bouwen van tiny houses in België gemakkelijker gaat dan in Nederland komt bedrogen uit. Ook in België zit de overheid te worstelen met wat wel en niet kan in de regelgeving. Maar ook wat wel en niet wenselijk is op lange termijn.

Er zijn mooie voorbeelden wat wel kan. Als vakantiewoning zijn in België hele mooie tiny houses te vinden. Kijk voor voorbeelden op “De mooiste Tiny Houses huren in België

Andere woonvormen in Belgie

De interesse in België voor tiny houses neemt ook zienderogen toe. Maar ook containerwoningen of andere creatieve oplossingen komen steeds vaker voorbij. Het zijn nieuwe woonvormen die voor de gemeenten tot veel problemen zorgen. Voordat ook de regels met betrekking tot de vergunningen zijn aangepast gaat er veel tijd verloren. Terwijl de vraag nu urgent is.

Er zijn drie doelgroepen te onderscheiden in België

  • Een tiny house als persoonlijk ideaal, vanuit duurzaamheid en minimalisatie.
  • Een tiny house die een woonoplossing biedt.
  • Een tiny house als vakantiewoning

Zijn kleine woningen in verkavelingen, in het buitengebied of in de centra nu wél of niet vergunbaar. En mocht er wel mogelijkheden zijn wordt dit dan door de gemeenten ook gefaciliteerd om aan de vraag te voldoen?

Regelgeving tiny houses in België.

artikel 4.1.1, 3° VCRO
Onder constructie valt volgens de wetgeving “Een gebouw, een bouwwerk, een vaste inrichting, een verharding, al dan niet bestaande uit duurzame materialen, in de grond ingebouwd, aan de grond bevestigd of op de grond steunend omwille van de stabiliteit, en bestemd om ter plaatse te blijven staan of liggen, ook al kan het goed uit elkaar genomen worden, verplaatst worden, of is het goed volledig ondergronds.”

Een tiny house in België wordt volgens de regelgeving beschouwd als een constructie. Ook als dit tiny house op wielen staat of snel te verwijderen of te verplaatsen is (demontabel). Alle kleine huisjes in België vallen dus inderdaad onder de regelgeving.

Tiny houses in België vergunningsplichtig?

Het bouwen of plaatsen van een tiny house in Belgie is vergunningsplichtig, ongeacht of het tiny house in gebruik is of niet. Ook het inrichten van de grond voor de plaatsing is vergunningsplichtig. Hieronder vallen dus ook de tiny houses die alsvakantiewoningen dienen in België.

Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid ondersteunt de gemeenten in deze materie via een leidraad. Deze gaat in op de omgevingsaspecten van duurzame constructies met een (zeer) beperkte oppervlakte zoals tiny houses, kleine woningen, lodges of containerwoningen, bedoeld om in te wonen of als recreatief verblijf (kamperen), en probeert een antwoord te geven op de meest gestelde vragen over deze constructies.

In Vlaanderen is er in juli 2022 een leiddraad gekomen voor omgevingsregelgeving voor kleinschalige, duurzame constructies die voor bewoning of recreatief verblijf worden gebruikt.

De leidraad kan je hier downloaden:https://omgeving.vlaanderen.be/nl/kleinschalige-duurzame-constructies-ifv-bewoning-en-recreatief-verblijf

Tiny house huren regio Antwerpen België
www.natuurhuisje.nl/vakantie

Andere veel gelezen artikelen:

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu