Er zijn veel verschillende benamingen voor kleine huisjes. Tiny houses, small houses, micro-woningen, minihuisjes, modulaire huisjes en nog veel meer. Er zijn verschillen tussen deze huisjes maar het is niet altijd even duidelijk. De termen worden wel eens door elkaar gebruikt.

Hieronder de betekenis zoals ze veelal worden gehanteerd.

Betekenis tiny houses

Een tiny house is een kleine, vrijstaande en volwaardige woning.
De oppervlakte van een tiny house kan verschillen, maar is max. 50m2 woonoppervlak.

In een tiny house staat duurzaam wonen en bewust leven centraal. Uitgangspunt van de bewoners is om een zo klein mogelijke ecologische voetdruk achter te laten op aarde. De tiny houses zijn gebouwd van duurzaam materialen, of gerecycled materiaal.

Tiny houses zijn meestal verplaatsbaar en vaak (gedeeltelijk) off-grid.

Betekenis small houses

Ook Small houses zijn vrijstaande en volwaardige woningen. Ze zijn net iets groter dan tiny houses, met een maximale woonoppervlak van 60 m2.

Small houses worden meestal gebouwd van duurzame materialen en worden in principe aangesloten op nutsvoorzieningen. Small houses worden vaak niet gebouwd uit ideologische overwegingen. Deze huisjes zijn vaak luxer gebouwd, zijn duurder en hebben een meer permanent karakter.

Small houses kunnen een kans bieden voor aandachtsgroepen, bijvoorbeeld in de vorm van woonbegeleidingsplekken.

Betekenis micro-huisjes of mini huisjes

Micro-huisjes onderscheiden zich omdat ze meestal niet vrijstaand zijn. Het zijn compacte maar volwaardige, permanente woningen die betaalbaar zijn voor jonge starters. Ze staan geschakeld op kleine stukjes grond.

De woningnood is vaak een reden waarom small houses worden gebouwd. Ze zijn snel te bouwen en voldoen aan het bestaande bouwbesluit. Dit type woning is met name geschikt voor starters op de woningmarkt.

Micro-huisjes worden steeds vaker als tijdelijke huurwoningen of sociale huurwoningen aangeboden om zo een acute en/of tijdelijke vraag op te vangen. Ook bevorderd het de doorstroom op de woningmarkt.

kleine huisjes
Beeld Living First

Steeds meer bouwondernemingen spelen in op de krapte in de woningmarkt. Op de site Heijmans ONE zie je een mooi overzicht, plattegronden en alle andere informatie over deze microhuisjes. De huisjes zijn 39m2 met een efficiënte indeling. De huisjes zijn na een aantal jaar te verplaatsen.

Betekenis tiny houses- vakantiehuisjes

Op veel vakantiesites komt je tiny houses als vakantiehuisjes tegen. Het merendeel van deze huisjes zijn niet verplaatsbaar, maar zijn wel klein van formaat. Omdat ze klein zijn worden ze tiny houses genoemd. Ook is er veel verschil in het duurzame karakter van deze huisjes. Bij sommige van deze vakantiehuisjes is er minimaal aandacht besteedt aan duurzaam wonen terwijl andere huisjes volledig energie neutraal zijn.

Toch komen er in sneltreinvaart steeds meer tiny house op parken die wel duurzaam zijn gebouwd. Vaak zijn de tiny houses niet verplaatsbaar. Bij meerdere parken van Droomparken vind je unieke en mooie tiny houses, die duurzaam zijn gebouwd.

De huisjes hebben een efficiënte en gezellige inrichting, waarbij de inrichting wel gericht is op een kort vakantieverblijf. Je kunt ervaren hoe het is om in een tiny house te overnachten. Deze vakantiehuisjes kun je huren voor 2 tot 4 personen.

tiny house droomparken

Een weekendje weg in een echt tiny house dat kan bij europarcs.

Betekenis kleine huisjes

Als je kleine huisjes op wikipedia opzoekt blijkt het een plaats te zijn in de gemeente Het Hogeland in de Nederlandse provincie Groningen.

Maar het is ook een verzamelnaam voor heel veel huisjes. Alle bovenstaande huisjes kun je onder deze noemer scharen.

Betekenis tuinkantoor

Een tuinkantoor is geen volledig ingericht woonhuis. Het betreft een thuiswerkplek niet in huis, maar in de nabijheid van je huis. Het is een luxe thuiswerkplek die verschillend zijn in luxe en omvang.

Er zijn tuinkantoren waarin, naast een werkplek ook een klein keukenblokje, een bank en een wc aanwezig zijn. Of tuinkantoren die ook een gastenontvangst hebben. Ze zijn dus gericht op werken en niet op leven. Tijdens Corona hebben deze kantoren een enorme vlucht genomen en zijn nu ook in diverse uitvoeringen te koop.

Zie ook mogelijkheden van een tuinkantoor naar tiny house

Betekenis modulaire huisjes

Een modulair huisje is een huisje dat bestaat uit meerdere modules. Deze modules zijn van te voren gefabriceerd in fabrieken (prefab). De modules worden ter plaatste aan elkaar gemonteerd. Deze modules kunnen naast elkaar of gestapeld worden. Door deze techniek kunnen de huisjes zeer snel geplaatst worden.

De modules kunnen na verloop van tijd ook weer gedemonteerd worden om het huisje eventueel te verplaatsen.

Voorbeelden van modulaire huisjes zijn bijvoorbeeld een wikkelhouses, deze worden in compartimenten gemaakt en ter plaatse gemonteerd. De klant heeft hierdoor de keuze hoe groot en welke compartimenten geplaatst. Zie hiervoor tiny house kopen.

Ook containerwoningen kunnen modulair gebouwd worden. Je kunt hele luxe tot zeer eenvoudige containerwoningen vinden op internet. Daarnaast zijn er ook andere tiny house bouwpakketten die in modules op te bouwen zijn.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu