Steeds meer mensen vragen zich af of het interessant is om te investeren in zonnepanelen met accu’s. Is dan een aansluiting via het net nog wel nodig?

Kun je effectief zonne-energie opslaan in plaats van aan het net te leveren? Om direct het antwoord te geven: Dat kan, er zijn zonne-energie pakketten die hiervoor kunnen zorgen. Maar deze oplossing is op dit moment alleen interessant voor kleine vakantiewoningen en tiny houses. In dit artikel gaan we dieper in op de argumentaties.

Veranderende wereld in de energie

Huiseigenaren van zonnepanelen die meer stroom opwekken dan ze gebruiken, leveren die energie terug aan het stroomnet. De laatste jaren is het nodige veranderd in de compensatie voor de terug geleverde stroom. We verwachten dat in de toekomst dat de terug geleverde stroom steeds minder opbrengt, vanaf 2031 verdwijnt de salderingsregeling helemaal, althans dat is het huidige voorstel.

Niet alleen de stijgende energieprijzen zijn een oorzaak om verder onderzoek te doen naar andere mogelijkheden om energie thuis op te slaan. Maar ook de onstabiele situatie in de wereld, het geeft een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid als je zelfvoorzienend bent en minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld het gas uit Rusland, of energie uit een ander instabiel land. Zonnepanelen met accu’s zijn dan een mogelijkheid.

Vragen die in dit artikel aan de orde komen:

  • Wat is off-grid bouwen?
  • Wanneer is het interessant om zelfvoorzienend te zijn zonder aansluiting op het net?
  • Is off-grid bouwen van vakantiewoningen interessant ?

Wat is off-grid bouwen?

Bij volledig Off-grid bouwen wordt de woning of vakantiewoning niet aangesloten op enig nutsvoorziening. Dus niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, riool, internet of andere voorzieningen. Off-grid systemen worden ook wel aangeduid als autonome systemen,

Het is echt een uitdaging om ook volledig off-grid te leven, het is echt a way of live. Deze manier van leven zie je vaak bij bewoners van Tiny houses. De bewoners leven vanuit een overtuiging van duurzaam leven. De noodzaak van minimalisatie, om zo onze planeet ook voor de volgende generatie te behouden. Daarbij is een gevoel van vrijheid en flexibiliteit ook een veel gehoord argument.

Wij zien steeds meer vakantiehuizen gedeeltelijk off-grid worden gebouwd. Vaak zijn deze vakantiehuizen wel aangesloten op bv de watervoorzieningen, maar niet op het elektriciteitsnetwerk. Dit zie je voornamelijk terug bij de bouw van vakantiehuizen op afgelegen grond. Er is dan een eigen voorziening waarmee in de energie opgewekt en (beperkt) opgeslagen kan worden.

Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben wel een vaste aansluiting op het energienet waarmee elektriciteit de woning binnenkomt.

Zelfvoorzienend zonder aansluiting op het net (energienetwerk)?

Omdat de wereld zo snel veranderd in allerlei opzichten gaan steeds meer mensen nadenken over het gedeeltelijk zelfvoorzienend zijn. Niet meer afhankelijk zijn van anderen, dus niet meer aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk.

Zonnepanelen met generator

Het is mogelijk om zonnepanelen te installeren die elektriciteit genereren bij lichte dagen, met daarnaast een generator om energie op te wekken bij donkere dagen. Een generator kan op diesel of benzine draaien om energie te produceren. Dat is echter wel een dure manier om zelf energie op te wekken en niet echt duurzaam. Het laten draaien van een generator op diesel of benzine kost per kWh tot wel vier keer meer dan stroom uit het elektriciteitsnet.

Deze mogelijkheid, vindt je wel terug bij mensen die (tijdelijk) wonen of reizen in een camper. De warmte wordt dan gegenereerd met diesel, lpg of benzine. De stroom wordt opgewekt met zonnepanelen op de camper. Zie voor voor meer informatie hiervoor naar https://infocamper.nl/

Zonnepanelen met accu ‘s

Gedeeltelijk off-grid wonen kan ook door zonnepanelen te plaatsen met installatie van accu’s voor opslag. Naast het plaatsen van zonnepanelen moet er dan ook stevig geïnvesteerd worden in opslag van energie. Een accu zorgt ervoor dat je meer zonnestroom van je eigen zonnepanelen verbruikt. Hierdoor is er ook stroom aanwezig bij donkere dagen.

Voor thuisaccu’s worden meestal Lithium-ion batterijen gebruikt, deze zijn in verschillende kWh te verkrijgen. De thuisaccu’s kunnen variëren van 5 tot 20kwh. Deze accu’s, die op de zonnepanelen zijn aangesloten, kunnen nog niet over de capaciteit beschikken om een winter door te kunnen halen. Een huishouden van 2 personen is namelijk al bijna 3.000 kWh kwijt. Hiervan vind het grootste verbruik plaats in de winter.

De hedendaagse thuisaccu’s van 5 kWh of 20 kWh kunnen, bij een jaarlijks verbruik van 3.000 KWh, dus niet het gehele jaar door energie leveren. De capaciteit is daar eenvoudigweg te beperkt voor. Een aansluiting op het net blijft dus noodzakelijk voor een stabiele toevoer van energie. Er zijn wel dure modulaire energieopslagsystemen, stapelbare ontwerpen, zoals onderstaand voorbeeld.

zonnepanelen met accu's

Dit is een voorbeeld van een modulair energieopslagsysteem op basis van de Lithium-Ion NMC HE accu-serie.

Het stapelbare ontwerp biedt flexibiliteit en schaalbaarheid. De racks kunnen tot 4 hoog op elkaar worden gemonteerd om 60 kWh aan energieopslag te creëren.

Natuurlijk zijn er ook veel goedkopere te vinden, voor een overzicht van accu’s kijk dan op: offgrid centrum / accu’s

Nadelen van zonnepanelen met accu

  • Een thuisbatterij of huisaccu is zo duur dat je hem op dit moment niet terugverdient met die besparing op je stroomrekening. De investering voor accu’s weegt dus nog niet op tegen de besparing van energiekosten.
  • De accu’s zijn niet duurzaam te produceren, het vergt veel energie en grondstoffen. Deze schaarse grondstoffen, edelmetalen, worden uit mijnen gedolven. Dit ballast het milieu behoorlijk op vlakken.
  • Een aansluiting op het net blijft noodzakelijk om ook in de winter de benodigde energie te verkrijgen omdat de huidige thuisaccu’s niet genoeg capaciteit hebben voor voldoende opslag.

Vakantiehuizen zonder aansluiting op het net, zonnepanelen met accu’s.

Het is steeds interessanter voor (kleine) vakantiehuizen of tiny houses om niet aangesloten te zijn op het energienetwerk. Door goede isolate, kleiner wonen en slimme oplossingen wordt het installeren van zonnepanelen met accu’s wel interessanter voor een selecte groep bouwers.
Bouwers van vakantiehuizen die wel zelfvoorzienend of (gedeeltelijk) off-grid bouwen hebben meerdere argumenten:

  • De grond waarop het vakantiehuis wordt gebouwd ligt afgelegen en is het aanleggen van nutsvoorzieningen niet mogelijk of te duur.
  • Duurzaam bouwen staat centraal bij de bouw van het vakantiehuisje
  • Flexibiliteit en gevoel van vrijheid staat centraal bij de bouw van een vakantiehuisje
  • Er is minder of beperkt energie nodig in de winter, hierdoor beperkte opslagcapaciteit van accu’s voldoende.

Er zijn speciale systemen voor je vakantiehuis, tiny house of camper. Het zijn kleinere zonnepanelen met maximaal rendement en daaraan gekoppeld een huisaccu voor opslag van energie. Op de website van het off grid centrum kun je d.m.v. een digitale calculator snel zien jouw verbruik is bij gebruik van een aantal apparaten

In het artikel https://veranderendewereld.nl/zonnepanelen-voor-een-tiny-house/ lees je de technische gegevens, welke pakketten er zijn voor je vakantiehuis en hoe je het benodigde vermogen kunt berekenen.

Interesse in aankoop van pakketten of wil je de diverse prijzen van thuisaccu’s nalezen, klik dan op onderstaande banner voor meer informatie.

offgridcentrum

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu