duurzame vakantie

Duurzaam op vakantie gaan is niet alleen hip maar ook een bewuste keuze als je milieubewust wilt leven. Natuurlijk gooi je niet al jouw normen en waarden overboord als je op vakantie bent, maar een duurzame vakantie is het vaak minder vanzelfsprekend. Met een aantal tips kan duurzaam op vakantie gaan ook heel eenvoudig zijn, waarbij je optimaal geniet van natuur, de mens en de planeet.

Wat is een duurzame vakantie?

Duurzaam op vakantie gaan is natuurlijk wel een heel breed begrip. Want is is dan duurzaam? Er zijn verschillende omschrijvingen van het woord duurzaam. Veel gebruikt is de omschrijving: “producten en diensten die lang mee gaan en niet te belastend zijn voor het milieu”. Maar daarnaast draait het natuurlijk om het gedrag van de mens, hoe passen wij ons aan zodat onze ecologische voetdruk zo minimaal mogelijk is.

Daarom vind ik de omschrijving van Brundtland (1987) meer passend: Ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van de toekomstige generaties om in behoefte te voorzien.

Dus hoe gaan we dan lekker duurzaam op vakantie? Hieronder volgen tips om duurzaam op vakantie te gaan en rekening houdend met milieu en natuur.

Tips om duurzaam op vakantie te gaan

Reizen en de klimaatverandering

Jouw vakantie begint vaak met reizen. Iedereen weet inmiddels dat vliegen slecht is voor het milieu, het is één van de grootste milieuvervuilers . Het vliegverkeer stoot heel veel CO2 uit en is daardoor een van de grote veroorzakers van klimaatverandering. Bovendien zorgt het vliegverkeer voor veel luchtvervuiling. Opstijgende vliegtuigen stoten evenveel ultrafijnstof uit als 1 miljoen vrachtwagens. Dat blijkt uit onderzoek van TNO uit 2015. En het vliegverkeer stijgt nog steeds.

 • Er zijn mogelijkheden om de uitstoot van CO2 van je reis te compenseren. Je betaalt dan een extra bedrag bovenop je reissom. Het idee achter CO2-compensatie is dat de hoeveelheid CO2 die jij hebt uitgestoten ergens anders op de wereld weer uit de lucht wordt gehaald. Dit kan door geld te geven aan duurzame projecten. Denk aan het planten van bomen of het ondersteunen van opkomende landen in de transitie naar duurzame energie.
 • Overweeg om jouw vakantie eens een keer per trein te doen, je ziet heel andere plekken en het is zeer relaxed reizen. Je bent dan wel aangewezen op het openbaar vervoer tijdens je vakantie. Het is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat of dit een wenselijke manier van reizen is.

Duurzaam vakantiewoning

Je kunt ook kritisch zijn op je vakantiebestemming. Er worden veel duurzame vakantiewoningen gebouwd die circulair zijn gebouwd of zelfvoorzienend zijn met betrekking tot de energievoorzieningen. Er komen steeds meer duurzame tiny houses op vakantieparken. Er wordt duurzaam gebouwd omdat de toeristen steeds meer bewust worden van een betere wereld ook daardoor ook duurzame vakantiehuisjes boeken. De vraag groeit snel, dus het aanbod wordt hierop aangepast. Een goede ontwikkeling.

Je vindt ook in Nederland en België de mooiste tiny houses op vakantieparken, maar inmiddels verhuren particulieren ook diverse duurzame huisjes. Er zijn tiny houses die geheel gebouwd zijn met afvalhout of tiny houses waarbij je het eten uit een biologische tuin kunt halen van de eigenaar.

 • Je kunt de milieubelasting ook beperken door een hotel of huisje met een milieukeurmerk te boeken. Let bijvoorbeeld op The Green Key, een internationaal keurmerk voor de toerismebranche wat eisen stelt aan milieu en natuur. Kijk voor meer informatie op Keurmerken Toerisme.

Koop geen onnodige consumptiegoederen voor je vakantie

De meeste Co2 uitstoot binnen het gezin wordt veroorzaakt door aankoop van consumptiegoederen. Volgens milieucentraal.nl is dit maar liefst 33% van de totale CO2 uitstoot per Nederlands huishouden. Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken wat je daadwerkelijk nodig bent op vakantie.

De meeste mensen hebben teveel spullen. Dit is ook de reden waarom de tiny house beweging zoveel aandacht krijgt. Minder consumeren in spullen en minder afval produceren zijn uitgangspunten die veel mensen willen omarmen. Minimalisme draait niet om het weggooien van al je spullen, maar helpt je om eens goed te kijken naar welke dingen bijdragen aan je geluk en wat juist niet.

 • Op vakantie ben je echt niet zoveel nodig, en alle spullen heb je waarschijnlijk al in huis. Heb je toch een koffer of een backpack nodig zijn dan kun je deze ook tweedehands kopen.
 • Het kopen van vakantiesouvenirs voegt vaak niet zoveel toe. Als je thuis bent kijk je er vaak niet meer naar om. Mocht je toch iets willen kopen uit het land of de streek waar je op vakantie bent, kijk dan naar duurzame gebruiksgoederen. Zo wordt je iedere keer herinnerd aan een (hopelijk) leuke vakantie.

Gebruik zo min mogelijk plastic voor een duurzame vakantie

Plastic is goedkoop, gaat lang mee en kent eindeloos veel toepassingen. Daardoor is het gebruik van plastic enorm toegenomen en neemt het nog steeds toe. Om plastic te fabriceren maken we gebruik van een eindige grondstof: olie. Mijn grootste ergernis; Het plastic is overal terug te vinden als zwerfvuil op land. Grote hoeveelheden plastics komen terecht in oceanen, zeeën en rivieren. Wat ook enorm veel dierenleed veroorzaakt.

plastic aan het strand

We kunnen het gebruik van plastic verminderen door alternatieve materialen te gebruiken, ook tijdens de vakantie.

 • Gebruik navulbare waterflessen in plaats van plastic weggooiflessen. Vaak kun je ze overal vullen.
 • Gooi nooit plastic op straat of erger nog in zee. Dus ook niet laten liggen op het strand !
 • Drink je drankje zonder rietje.
 • Gebruik linnen boodschappen tassen in plaats van de vele plastic tasjes die je vaak in het buitenland krijgt in de supermarkt.
 • Let ook in de supermarkt op het gebruik van plastic. Vermijd producten die in veel of dubbel plastic verpakt zijn.

Bij Bol.com kun je diverse soorten waterflessen kopen die navulbaar zijn.

Activiteiten die een duurzaam karakter hebben

Dit is misschien een inkoppertje maar activiteiten op een jetski, een squad of andere motoren vervuilen het milieu. Ook rondjes vliegen met een helikopter is niet echt een voorbeeld van een duurzame vakantie.

Zwemmen in zeeën, meren en rivieren heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu; dat geldt ook voor snorkelen en duiken. Wandelen en mountainbiken is ook milieuvriendelijk, zolang je op de paden en routes blijft. Duurzaam op vakantie gaan is ook oog hebben voor de natuur en de dieren, probeer zo zoveel mogelijk te ontzien.

Recyclen van afval, ook op vakantie

Het is heel verleidelijk om tijdens vakantie geen afval te scheiden. Er is altijd wel een argument waarom het niet echt handig is of waarom het volgens jou niet kan. Maar ik wil je toch uitdagen om goed om je heen te kijken om te zien hoe het wel kan. Lees ook tips op Afval scheiden op vakantie

Wees zuinig, niet alleen op vakantie

 • Koop niet meer voedsel dan je echt gebruikt, zo voorkom je verspilling.
 • In restaurants kun je gewoon om een doggybag vragen, ook in Nederland wordt dit steeds normaler. Toch blijft het voor een aantal mensen lastig om te vragen. Maar als je het ziet (en communiceert) als compliment naar de keuken, wordt het wellicht gemakkelijker. Het is tenslotte jammer om dat heerlijke eten weg te gooien.
 • Wees zuinig met water:
  Ga niet onnodig vaak of lang onder de douche
  Je kunt de waterkraan onder het tandenpoetsen ook uitzetten
 • Wees zuinig met energie
  Ook al heb je een all inclusief prijs dan is het verbruik van energie niet gratis. Het drukt zwaar op het klimaat, waarvoor we later de prijs betalen.
  Zet de tv, verwarming, maar ook de airco op tijd uit als je uit het appartement/ huisje gaat.

Wij wensen jou een heel fijne en duurzame vakantie !

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu