Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn om tiny houses te bouwen. Je ziet de diverse tiny houses overal verschijnen,, vaak nog als vakantiewoning maar ook om zelf in te wonen.

Het gebruik van de materralen is afhankelijk van de voorkeuren en de creativiteit van de bouwer en de beschikbaarheid van materialen. Er zijn heel veel mogelijkheden maar niet alle materialen passen bij elke bouwer en bij elk type tiny house.

Duurzaam hout voor tiny houses

Duurzaam hout is een uitstekende keuze voor het bouwen van tiny houses vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen en duurzaamheid. Er zijn verschillende soorten duurzaam hout beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen.

Een veelgebruikte optie is bijvoorbeeld FSC-gecertificeerd hout. FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale organisatie die toezicht houdt op duurzaam bosbeheer. FSC-gecertificeerd hout is afkomstig uit bossen die op een duurzame manier worden beheerd en waarbij rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. Het hout heeft dan ook een minimale impact op het milieu en zorgt ervoor dat bossen behouden blijven voor toekomstige generaties.

Een andere optie is thermisch gemodificeerd hout. Dit is hout dat behandeld is met warmte, waardoor het duurzamer en bestand is tegen insecten en schimmels. Thermisch gemodificeerd hout is een milieuvriendelijk alternatief voor chemisch behandeld hout en is toepasbaar voor zowel binnen als buiten.

Ikea show model

De laatste optie is hout van snelgroeiend naaldhout dat op een speciale manier wordt behandeld met azijnzuuranhydride. Het proces heet acetylering. Hierdoor wordt het hout duurzaam en bestand tegen krimp, zwelling en rot. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout en is toepasbaar als gevelbekleding, kozijnen en deuren.

Andere voorbeelden van duurzaam hout:

 1. Accoya: Accoya is een houtsoort die wordt geproduceerd door middel van een proces genaamd acetylering, waarbij het hout wordt behandeld met azijnzuuranhydride.
 2. Cedar: Cedar is een houtsoort die van nature resistent is tegen insecten en rot, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitentoepassingen.
 3. Platohout is vuren of grenen hout dat middels een stoomproces thermisch verduurzaamd wordt. Het kan geschilderd worden, maar hoeft niet.
 4. Eikenhout: Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort die lang meegaat en geschikt is voor een breed scala aan toepassingen.
 5. Teakhout: Teakhout is een tropische houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het wordt vaak gebruikt voor buitenmeubilair en scheepsbouw.
 6. Bamboe: Hoewel bamboe technisch gezien geen hout is, wordt het vaak gebruikt als alternatief voor hout vanwege zijn duurzaamheid en milieuvriendelijke eigenschappen. Bamboe groeit snel en kan binnen enkele jaren worden geoogst, waardoor het een hernieuwbare bron is.

Het is belangrijk om op te merken dat duurzaamheid niet alleen afhankelijk is van de houtsoort zelf, maar ook van de manier waarop het hout wordt geproduceerd en verwerkt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout dat u gebruikt afkomstig is van verantwoord beheerde bossen en dat het is gecertificeerd door een erkende instantie zoals de Forest Stewardship Council (FSC) of het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

Voor Gevelafwerking is het naast gebruik van duurzaam hout ook belangrijk dat het hout niet te zwaar is. Hierdoor zijn enkele houtsoorten zoals hierboven genoemd (bv Eikenhout) niet geschikt voor gevelafwerking.

Staal als materiaal voor tiny houses

Sommige tiny houses worden gebouwd met stalen frames en wanden. Staal is sterk, licht en duurzaam en kan een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een huis met een moderne uitstraling.

Er zijn verschillende soorten staal die gebruikt kunnen worden voor de bouw van tiny houses, zoals koolstofstaal, roestvrij staal en cortenstaal.

Koolstofstaal is het meest gebruikte staal in de bouw en is betaalbaar en sterk. Roestvrij staal is duurder dan koolstofstaal, maar heeft als voordeel dat het niet roest en bestand is tegen corrosie. Cortenstaal heeft een roestbruine kleur en wordt vaak gebruikt in architectonische ontwerpen vanwege de oppervlakkige waarde.

Het is belangrijk om te overwegen dat staal meer componenten dan andere materialen zijn, dus het kan zijn dat er extra ondersteuning nodig is om het gewicht te dragen. Bovendien is staal beschadigd voor corrosie, dus het is belangrijk om het staal te beschermen tegen vocht en regen.

Hier zijn enkele veelgebruikte soorten staal voor het bouwen van een tiny house:

 1. Structureel staal: Dit type staal is het meest gebruikelijk bij het bouwen van een tiny house. Het is sterk, duurzaam en is gemakkelijk in diverse vormen te lassen. Bovendien heeft structureel staal een hoge treksterkte en is het bestand tegen buigen en vervorming.
 2. Koudgewalst staal: Koudgewalst staal is lichter en goedkoper dan structureel staal. Het is een materiaal voor wanden, dakbedekking en vloeren. Dit type staal is ook corrosiebestendig en heeft een gladde afwerking, waardoor het gemakkelijk te schilderen is.
 3. Roestvrij staal: Roestvrij staal is een duurzame optie die bestand is tegen corrosie en weersinvloeden. Het is echter duurder dan andere soorten staal en kan moeilijker te bewerken zijn.

Leem een bouwmateriaal voor tiny houses?

Leem is een duurzaam bouwmateriaal dat goed geschikt is voor het bouwen van tiny houses. Het is een natuurlijk materiaal dat al duizenden jaren gebruikt wordt voor de constructie van gebouwen. Het is een hernieuwbaar materiaal dat lokaal beschikbaar is en weinig energie nodig heeft om te winnen en te verwerken.

Leem heeft ook vergelijkbare concurrerende eigenschappen, wat betekent dat het in staat is om warmte vast te houden en te absorberen. Dit kan de energie-efficiëntie van een gebouw verbeteren en helpen bij het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur. Daarnaast is er ook een deelmateriaal dat vocht kan opnemen en afgeven, waardoor de luchtkwaliteit in een gebouw kan verbeteren en de opbouw van vocht en schimmel kan verminderen.

Over het algemeen kan het een uitstekende keuze zijn als bouwmateriaal voor kleine huizen vanwege zijn duurzaamheid, hernieuwbaarheid en goede mechanische en vochtregulerende eigenschappen. Maar de verwerking van leem is arbeidsintensief. Daarnaast is het geen licht bouwmateriaal, wat wel essentieel is voor tiny houses op wielen. Er zijn natuurlijk ook vele andere issolerende materialen op de markt die duurzaam gecertificeerd zijn.

Circulair bouwen voor tiny houses

Sommige bouwers gebruiken recyclebare materialen, om op deze manier zo duurzaam mogelijk te bouwen. Ook wel circulair bouwen genoemd. Het scheelt ook aanmerkelijk in kosten als je echt op zoek gaat naar 2e hands spullen.

Op marktplaats kom je veel gebruikte bouwmaterialen tegen die je kunt hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kozijnen
 • glas
 • deuren
 • pallets
materialen tiny houses
https://www.tralaluna.nl/tiny-houses/te-huur-pioniershuisje

Maar ook steeds meer bedrijven gaan biobased of makkelijk recyclebare of volledig afbreekbare bouwmaterialen verkopen. Denk hierbij aan stro, hennep, hout, vlas, leemstenen. Kijk eens op eco-bouwmaterialen.nl.

recyclebare materialen voor tiny houses

Er zijn veel recyclebare materialen die geschikt zijn voor gebruik in tiny houses. meerdere staan ​​enkele voorbeelden:

 1. Gerecycled hout: Gerecycled hout is een duurzame en betaalbare optie voor de bouw van tiny houses. Gebruik van hout is overal toepasbaar, op bijvoorbeeld muren, vloeren, plafonds en meubels.
 2. Hergebruikte bakstenen: Hergebruikte bakstenen zijn een mooie optie voor de bouw van tiny houses. Ze geven een uniek en rustiek karakter aan de woning.
 3. Gerecycled metaal: Gerecycled metaal kan gebruikt worden voor de constructie van het dak en de gevelbekleding van een tiny house. Het is duurzaam en weinig onderhoud nodig.
 4. Hergebruikte ramen en deuren: Het is duurzame omdat het gebruik van nieuwe materialen minimaliseert.
 5. Gerecycled isolatiemateriaal: Materialen zoals cellulose, gerecycled denim en hennepvezels zijn milieuvriendelijk en zeer effectief.
 6. Hergebruikte meubels: Het minimaliseert het gebruik van nieuwe materialen.
 7. Gerecyclede dakpannen: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en hebben weinig onderhoud nodig.

Er zijn nog veel meer recyclebare materialen die geschikt zijn voor gebruik in tiny houses. Vaak is de creativiteit van de bouwer een voorwaarde om ook voor hele andere materialen te kiezen, We zien bijvoorbeeld het hergebruik van scheepscontainers of autobanden voorbijkomen als bouwmaterialen.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke materialen het beste passen bij de specifieke behoefte van de woning en om ervoor te zorgen dat alle materialen veilig en duurzaam zijn.

Ervaren om in diverse tiny houses te overnachten

Wil je in je onderzoek naar materialen voor tiny houses ook ervaren hoe het is om in diverse tiny houses te overnachten dan zijn er diverse mogelijkheden. Op deze site zijn veel diverse tiny houses geselecteerd om een indruk te krijgen van de diversiteit. Ervaar en overnacht in een bijzonder huisje, kijk op tiny house huren in Nederland

Andere interessante artikelen

Tiny houses huren in Nederland

Gebruik pallethout voor tuinhuis

Tiny house als vakantiehuis

Zelf bouwen van een tiny house

Tiny house kopen als vakantiehuis

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu