Kleiner wonen is een trend die al meerdere jaren zichtbaar is, ook het interieur krijgt steeds meer aandacht bij een tiny house. Een goede inrichting van een klein huis is wel een uitdaging.

Hoe ga je nu een plek voor het koken, slapen, relaxen, eten goed en gezellig combineren. Ook werken we steeds meer thuis, dus ook hiervoor zal vaak een mogelijkheid gecreëerd moeten worden.

Ideeën opdoen voor de inrichting van een tiny house

Een ideale manier om eerst enig idee te krijgen over de inrichting van een klein huis is gewoon door te kijken. Op “Een tiny house huren als vakantiewoning” staan heel veel uiteenlopende kleine huisjes waarbij je het interieur kunt bekijken.

Huur bijvoorbeeld een huisje in Overijssel of in Gelderland om daadwerkelijke te ervaren hoe het is om kleiner te wonen. Een weekendje weg in een tiny house is een unieke ervaring.

Waarom willen we kleiner wonen

De laatste jaren schieten de micro-woningen als paddenstoelen uit de grond. Micro-woningen of kleine huisjes worden in diverse gemeenten gebouwd als huurwoningen maar ook als koopwoningen.

Op de pagina Waarom wonen in een tiny house zijn de verschillende redenen beschreven waarom de trend van kleiner wonen onystaat. Hierin staan de diverse doelgroepen beschreven, van jong tot oud maken steeds meer mensen de bewuste keuze om kleiner te gaan wonen. Redenen zijn o.a.:

  • De toenemende woningnood,
  • Financiële vrijheid door minder vaste lasten
  • Duurzaam leven door minder te consumeren
  • Kleiner wonen brengt meer structuur in het leven
  • Overwaarde gebruiken om leuke dingen te doen in het leven.
  • Mogelijk maken mantelzorg

Inrichting van een klein huis

Het kleiner wonen heeft natuurlijk ook gevolgen voor de inrichting. Voor een klein huis stel je meer eisen aan een goed doordachte inrichting dan bij een grotere woning. In een klein huis passen nu eenmaal geen grote meubelen, maar moet je meer op zoek gaan naar meubels met meerdere functies.

Het zoeken van extra opbergruimte is creatief omgaan met meubels en ruimtes. Efficiënt de ruimtes gebruiken en multifunctionele meubels zijn belangrijke pijlers voor het kiezen van het interieur van een tiny house.

interieur tiny house

Functioneel interieur van een tiny house en een trendy design kan hand in hand gaan. Veel woonwinkels en meubelzaken hebben nu aandacht voor de trend van kleiner wonen. Goed uitgedachte concepten voor design en functionaliteit zijn te bewonderen in de showrooms.

Ikea is natuurlijk een voorbeeld van een winkelketen die van oudsher al veel aandacht heeft voor klein wonen. Deze winkelketen is met name gericht op jonge mensen, voor inrichting van studio’s en studentenkamers. Maar Ikea besteedt nu ook steeds meer aandacht voor kleiner wonen voor andere doelgroepen. Er worden zelfs tiny houses verkocht door Ikea met een complete inrichting.

Tips voor interieur en inrichting tiny house

Gebruik van lichte kleuren

Kleuren zijn belangrijk om een micro woning ruimtelijk te laten lijken. Door de goede kleuren te gebruiken kunnen ruimtes net iets groter aanvoelen. Het gebruik van lichte kleuren is daarvoor een goede mogelijkheid. Maar dit betekent niet dat alles wit geschilderd moet worden!

Kleuren geven een kamer wel persoonlijkheid en gezelligheid. Het kan zelfs impact hebben op je humeur of de gevoelstemperatuur. Een grijze kleur kamer kan koud lijken terwijl de kleur oranje voor warmte staat.

Om een klein huis groter te laten lijken kun je lichte kleuren gebruiken in je interieur. Voor de kleur kun je daarbij 1 accentwand aanbrengen die enkele tinten donkerder is dan de rest. Als je een kamer hoger wil doen lijken dan kun je het plafond in een lichtere kleur schilderen dan de muren. Hierdoor kun je dus wel kleuren combineren, maar het moet rust en licht blijven uitstralen

Bij het kiezen van kleuren is het belangrijk af te gaan op de beschikbare ruimte en niet zomaar een vastgelegd kleurenpalet te kopen in de winkel.

Woontrend en inrichting voor kleiner wonen

De trend van 2023 in de woninginrichting is rust en natuurlijke lichte kleuren,. Deze woontrend brengt het interieur terug naar de basis. ideaal inpasbaar in het interieur van kleiner wonen of tiny houses.

De basiskleur is wit, gemixt met beige, lichte bruintinten en hier en daar een accent van melkachtig blauw. Meubels van licht hout, verlichting van rotan of bamboe zijn de trends in de inrichting van een klein huis.

Deze lichte meubels sluiten perfect aan op de lichte interieur advies die architecten geven voor het kleiner wonen of tiny house. Geen schreeuwende kleuren, maar natuurlijke lichte kleuren voor de meubels in de kleine ruimtes.

inrichting klein huis

Gebruik multifunctionele of ruimtebesparende meubels

Er zijn veel meubels in het interieur die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken in een klein huis.

  • In veel tiny houses zie je een eettafel met uitschuifbaar blad. Hierdoor creëer je ruimte, maar je kunt ook gebruik maken van een grote tafel indien je bijvoorbeeld thuis moet werken.
  • Meubels en hockers die ook dienst doen als opbergmogelijkheden
  • Een bed die zowel als bank en als bed gebruikt kan worden. Er zijn echt mooie mogelijkheden te koop.
  • Een trap waaronder ook een opbergmogelijkheid is.

Zie ook op de pagina shop Tiny Houses meerdere ruimtebesparende meubels of producten

Gebruik de hoogte

Door de hoogte van de kamer te gebruiken creëer je ruimte op de vloer. Er zijn altijd voorwerpen die je niet vaak gebruikt, maar wel wilt opbergen in je kleine huis. Voorbeeld is bijvoorbeeld de kerstversiering of beddengoed. Creëer kasten tot aan het plafond, waardoor je de ruimte maximaal gebruikt.

Gebruik van licht

Licht is belangrijk in een kleine ruimte. Evenals bij kleur maakt daglicht in een kamer het verschil. In tiny houses zie je vaak dat de ramen wat hoger dan normaal geplaatst worden. Hierdoor heb je niet alleen een goede lichtinval, maar kun je de wanden eronder ook optimaal gebruiken.

Ook het plaatsen van spiegels wordt vaak gebruikt om de ruimte grotere te doen lijken.

Gebruik van ruimte

Meubels kunnen niet alleen multfunctioneel zijn voor een klein huis. Meubels kunnen ook transparant zijn waardoor de ruimtes goed te zien zijn.

Denk hierbij aan een bijzettafel van glas, waarbij je de grond kunt zien. Of een open kast waarbij je diverse artikelen kun opbergen, maar de achterwand zichtbaar is. Vooral kasten op ooghoogte kun je het beste open laten.

Gebruik geen massieve houten poten onder banken of stoelen die veel ruimte innemen maar ook kolossaal lijken. Elegante dunne poten zijn een beter interieuradvies in een tiny house, ook omdat je bij een tiny house op wielen wel rekening moet houden met een maximaal gewicht.

Zwevende planken geven opbergruimte en zorgen er tegelijk voor dat je niets aan vloeroppervlakte verliest.

Gebruik zo min mogelijk binnenmuren

Binnenmuren verkleinen de ruimten. Het koken, relaxen, thuiswerken, slapen kan in één open ruimte. Natuurlijk kun je wel aparte hoekjes creëren die de ruimte niet verkleinen.

Een bank kan een “natuurlijk” element in de kamer zijn die een ruimte afbakent. Maar ook een plant of een kast kunnen middelen zijn om toch een afscheiding te maken in de ruimte.

Je kunt ook overwegen om doorkijkwanden te plaatsen, hierdoor creer je echt aparte ruimten, maar je behoud wel de optimale lichtinval van de diverse ramen.

vtwonen.nl

Woontrends 2023 voor tiny houses

Een tiny house is uiteraard klein maar kan heel efficiënt en smaakvol ingericht worden. Minimalistisch maar ook warm, het moet echt voelen als thuiskomen. Uiteraard wordt bij de inrichting ook rekening gehouden worden met duurzame materialen. En welk materiaal kun je daarvoor beter gebruiken dan hout?

Niet alleen voor de meubels en op de vloer, maar ook tegen de wand. Van walnoot tot grenen, alles mag en het mixen van verschillende soorten hout trouwens ook. Door verschillende kleuren licht hout te gebruiken voorkom je het effect van een blokhut. Uiteraard kan de verschillende houten materialen ook onderbroken worden door bijvoorbeeld een vloerkleed, kunst of andere interieur items die passen in een tiny house.

Een andere woontrend voor 2023 voor een tiny house is het gebruik van natuurlijke tinten. Zoals het gebruik van veel linnen, afgewisseld met wolkenblauw of egg shelf green. Daarin zien we het gebruik van steeds meer planten zodat het geheel natuurlijk aan voelt.

Kave Home duurzame meubels voor inrichting klein huis

Kave Home ontwerpt meubels met gerecycled en recyclebaar materiaal. Ze zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid meer is dan alleen duurzame producten te produceren, Ze willen actief bijdragen aan het verbeteren van de toekomst van de planeet en de maatschappij. Daarom nemen ze hun sociale verantwoordelijkheid in de gehele keten van inkoop materialen tot bij de klant thuis.

“Wij willen dat het sociale en ecologische bewustzijn deel uitmaakt van ons merk en DNA, net zoals het design en de hoge kwaliteit”. Francesc Julià, founder van Julià Grup en Kave Home.

Daarnaast hebben ze veel meubels die ideaal geschikt zijn voor het inrichten van een klein huis.

Zie ook shop tiny house

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu