De Tiny house battle is op 8 november 2021 begonnen op de TV. Uiteraard willen de programmamakers ook meeliften op de trend van tiny houses. Tiny house battle is een programma waarin twee teams een opdracht krijgen om een tiny house te bouwen.

Elke week wordt een kandidaat of kandidaten uitgekozen die hun wensen voor een tiny house kenbaar mogen maken dmv een moodbord. De klussers mogen dan in 7 dagen een tiny house bouwen. Er zijn 2 teams klussers die battelen met elkaar. Uiteindelijk mogen de kandidaten uit de 2 gebouwde tiny houses kiezen waarin ze daadwerkelijk gaan wonen. De kandidaat moet voor het gekozen tiny house € 25.000,– betalen, normaal kosten deze huisjes minimaal het dubbele volgens John Williams.

Ik ben heel benieuwd of er ook aandacht besteedt wordt aan de locaties of kavels waarop deze huisjes geplaatst mogen worden. Want een kavel of grond vinden voor het plaatsen van een tiny house is nog steeds de grootste uitdaging.

Op deze pagina een aantal bijzondere of opvallende zaken uit de tiny house battle van RTL.

Preview bij Humberto op 07-11-2021

Hierin vertelt John Williams enthousiast over het fenomeen tiny houses. Voordat hij deze opdracht kreeg van RTL had hij nog nauwelijks iets gehoord over tiny houses. “Het schijn een movement te zijn” vertelde hij.

Volgens John WIlliams is het programma een soort van “Ik vertrek”. Het is namelijk een grote stap voor mensen die van een groot huis naar een veel kleiner huis gaan. Samen met Humberto kijken ze binnen in een pas gebouwd tiny house van 30m2. Waarbij ze bewonderd kijken naar de inklapbare tafel die ook als wandkast dienst doet. Dit was exact onderstaand model.

inklapbare kast tiny house battle

In één handomdraai van kast naar een stijlvolle design kast tot eettafel.
€ 299,–

Ze zijn te bestellen bij bol.com

Uitzending tiny house battle 08-11-2021

De eerste kandidaten hebben een groot huis van 400 m2 en gaan naar een tiny house van 35 m2 verhuizen. Ze willen voornamelijk naar een tiny house omdat ze kleiner willen wonen. Niet wachten tot het pensioen maar ze willen nu minder vaste lasten en minder zorgen. Ontspullen is de uitdaging voor het gezin, maar hoe doe je dat ?

Ze wensen een strak, modern huis. Ik hoor in eerste instantie in de uitzending niets over duurzaam wonen.
De klussers krijgen een budget voor € 25.000,– waar ze alles voor moeten doen. Dat is op zich al een hele uitdaging.

Het ene bouwteam heeft veel aandacht voor interieur, kleur en indeling. Het andere bouwteam heeft meer aandacht voor luxe en techniek, bijvoorbeeld een gietvloer en een automatische schuifdeur in de pui.

De onderstellen waren al gebouwd. Dit is een onderstel op wielen met daarop een geïsoleerde bodem waarin draden voor elektriciteit en water zijn verwerkt. De basis is er al, de rest moet helemaal door de klussers worden gebouwd. Dit bouwen gebeurd in een loods.

Gebruik van zonnepanelen op het dak bij 1 team, maar dat is het ook wel wat betreft duurzaam bouwen. Het is een tiny house die veel energie verbruikt door alle technische snufjes. Het andere team had veel materialen gerecycled. Kozijnen van andere gebouwen, hout overal opgehaald. Ze hadden ook bijna alle spullen zelf gemaakt.

Natuurlijk is 7 dagen veel te kort om een tiny house te bouwen. Veel zaken waren niet goed afgewerkt, die zijn later door de bewoners afgemaakt. Het huisje zag er mooi uit, mooi gestyled maar niet altijd praktisch. Het is wel een kunst om een tiny house te bouwen, het verschilt echt met een gewoon huis.

De kandidaten worstelen met het ontspullen. Ze kijken eerst naar de spullen die ze niet meer gebruiken. Dat is best veel maar, ook zonde om zoveel weg te gooien. “Misschien moet ik alles wel weggooien, maar eigenlijk wil je dat niet.” De inhoud van de bestekbak kan echt veel minder en de surfplanken moeten voor een groot gedeelte weg. Maar dan zijn ze er nog lang niet. Eigenlijk vind ik dit item het interessants in deze uitzending.

In de uitzending zie je niet hoe ze hier daadwerkelijk mee om zijn gegaan, jammer omdat binnen tiny wonen dit een heel belangrijk item is. Het draait tenslotte voor een groot gedeelte om minimaliseren, meer ruimte en vrijheid voor jezelf. Maar op de site van rtlnieuws.nl lees je veel over Jacquelien en Peter en hoe ze nu leven.

Maar minimalisme draait niet om het weggooien van al je spullen, maar helpt je om eens goed te kijken naar welke dingen bijdragen aan je geluk en wat juist niet. Een online cursus is alvast leuk om te doen. Je bent dan al bewust bezig met je nieuwe levensstijl, met een minimale investering. Bekijk hier mijn volledige review online cursus minimalisme

Tiny house battle 15-11-2021

Steeds meer mensen komen erachter dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. En niet iedereen wil krom liggen voor een hypotheek volgens John WIlliams.

Er hadden zich 2500 deelnemers aangemeld voor deze tiny house battle.
Boy en Sanne leven in Amsterdam en willen al jaren kleiner en vrijer wonen. Ze zijn vastbesloten om in een tiny te gaan wonen en ze hebben al een schitterend mooie plek gevonden in Friesland. Op een landgoed midden in de natuur van Friesland. Om op dit plekje te mogen wonen moeten ze 1 dag op het landgoed werken, voor wat hoort wat. Doordat ze minder vaste lasten hebben kunnen ze beiden ook een dag minder werken. Het is een plek met meerdere tiny houses, een voedselbos en in de toekomst wordt het uitgebreid met meerdere voorzieningen waar ook bezoekers welkom zijn. Ze hebben een vergunning van een paar jaar om te wonen.

Uiteraard beginnen de deelnemers weer met een moodbord met wensen en ideeën. En ook dit keer vonden de bouwers dat de deelnemers veel wensen hadden voor een tiny house. Boy en Sanne willen niet slapen in de huiskamer, maar hebben in de nabije toekomst ook 2 kinderen. Dus ruimte wordt wel een belangrijk onderwerp, zeker omdat ze nu al veel spullen hebben.

De bouwers hebben een klein budget van € 25.000,– dus wordt er naarstig gezocht naar goedkope materialen.

Er wordt aandacht besteedt in de uitzending aan de tekeningen en voorbereidingen daarvan. Dit is heel verschillend per team. Van heel professioneel naar heel praktisch, van klein modelbouw tot een tekening op een kladje. Het Amsterdamse team heeft met computermodellen de mooiste technische snufjes bedacht. Het Drentse team is praktisch, gebruiken hun gezond boeren verstand en kijken wel waar het schip strand, zeggen ze. Maar ze hebben wel degelijk veel bouwkennis en ervaring.

De onderstellen staan er weer waar de bouwers op kunnen beginnen te bouwen. De bouwers hebben 7 dagen om een volledig huisje te bouwen. In de uitzending wordt natuurlijk veel aandacht besteedt aan de bloopers en de dingen die verkeerd gaan, dat is natuurlijk leuke tv. Maar echte technische informatie van het bouwproces zie je helaas heel weinig.

Maar ik ben ook heel benieuwd of de tiny houses zelfvoorzienend zijn, geheel off-grid. Ik krijg namelijk de indruk dat er op de plek, die de kandidaten uitgekozen hebben, geen nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Dus geen energienetwerk, riool of watervoorziening.

Helaas krijgt de kijker ook in deze uitzending geen informatie over de voorzieningen. Wel zie ik een composttoilet staan in één van de huisjes, maar er wordt niets over verteld. Zie in de shop tiny house een voorbeeld van een composttoilet. Verder geeft het programma geen informatie over energie opwekken of watergebruik, ook geen idee hoe dit in de bouw van het huisje is meegenomen. Wel heel erg jammer, want de basis van het leven in een tiny house blijft duurzaam leven.

Het huisje van het Amsterdamse team wordt uiteindelijk gekozen. Maar de vintage koelkast is eruit gehaald, wat eigenlijk een blikvanger is in het huisje omdat deze teveel energie verbruikte, niet echt duurzaaam. En ook het bad is eruit gehaald omdat ze niet voldoende water hadden om het te vullen. Verder geven Boy en Sanne aan heel gelukkig te zijn in hun nieuwe tiny house.

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Een tiny house huren op het water
  tiny house op het water te huur
  tiny house huren met kroting
  Black Friday week bol.com
  Black Friday 2021Black Friday 2021
  gratis brochure voor ideeen tiny house
  Uw eigen vakantiewoning kopen? Vraag onze brochure aan.
  Boek nu uw tiny house in Nederland
  tiny house te huur
  online cursus minimalisme
  cursus minimaliseren