Het is bijzonder mooi in de bossen van Overijssel!

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om op vakantie te gaan in Overijssel, een provincie in het oosten van Nederland. De provincie wordt steeds populairder onder de toeristen. Overijssel bestaat in totaal uit 5 verschillende streken nl;  De Kop van Overijssel, Vechtdal, IJsseldelta, Salland en Twente. Iedere streek heeft zijn eigen charme en activiteiten.

Eén van de belangrijkste redenen waarom je op vakantie in Overijssel zou moeten gaan is de verscheidenheid aan Natuurparken en bossen. Overijssel staat bekend om zijn prachtige landschappen, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden, en schilderachtige waterwegen. Deze gebieden zijn in heel Overijssel te vinden. Als je op vakantie gaat in Overijssel zit je altijd dicht bij een mooi landgoed of natuurpark.

Onderstaand een aantal voorbeelden van bossen en nationale parken die echt de moeite waard zijn. We hebben ze allemaal verkend op de fiets of wandelend. Echt de moeite waard, boek een huisje in de regio en genieten!

Bossen en nationale parken in Overijssel

Op vakantie rond het Nationaal park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa en beslaat ongeveer 10.000 hectare. Het park kenmerkt zich door een gevarieerd landschap met meren, plassen, rietlanden, moerassen, en uitgestrekte graslanden. Dit creëert een unieke omgeving die belangrijk is voor de biodiversiteit. Vanwege de diversiteit aan habitats huisvest het park een rijke flora en fauna. Er zijn zeldzame plantensoorten, vogels, vlinders, libellen en amfibieën te vinden.

Maar het meest bijzondere van dit landschap vind ik toch wel het uitgebreide netwerk van waterwegen. Dat maakt het gebied speciaal en ideaal voor vaaractiviteiten, zoals kanoën en varen met fluisterbootjes. Giethoorn ligt tegen de Weerribben aan en staat bekend om de fluisterbootjes en de grachten.

Op vakantie rond de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is ook een Nationaal Park en zoals de naam al aangeeft, is de Sallandse Heuvelrug een heuvelachtig gebied. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, heidevelden, bossen en uitgestrekte zandverstuivingen. Er is een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes. Voor de wandelaars is het heerlijk wandelen over de verschillende routes in het gevarieerde landschap. Zowel voor korte als langeafstand wandelaars zijn de mogelijkheden groot. Heerlijk om zo vanuit je vakantiehuisje de bossen in te lopen.

Landal Greenparcs is direct gelegen aan de Sallandse heuvelrug en biedt vele mogelijkheden voor de actieve nauurliefhebbers. Het is een schitterend park, waar rust en natuur centraal staan. Beleef een weekend in dit park en je weet waarom je op vakantie gaat in Overijssel. Wij zijn er meerdere keren geweest.

Maar ook voor mountainbikers, wielrenners en hardlopers is de Sallandse Heuvelrug een ideaal gebied om te sporten. De mountainbikeroutes staan al jarenlang in de top 10 van MTBroutes.nl. En de “diepe hel” loop staat voor menig hardloper in de regio bovenaan het wedstrijdlijstje.

bossen in Overijssel

Tiny Houses als vakantiehuisje bij de Lemelerberg

Net als de Sallandse Heuvelrug is de Lemelerberg een heuvelachtig gebied. De hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd landschap met bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Op de Lemelerberg staat een uitkijktoren genaamd de Archemerberg. Vanaf de top van de toren heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Op natuurcamping De Lemeler Esch staan trekkershutjes en mooie tiny houses, een bijzondere plek om te overnachten. Wordt wakker aan de voet van de Lemelerberg. Binnen een paar passen sta je midden op de heide en in het bos.

Op vakantie in Twente en de Twentse bossen

In het oostelijke deel van Overijssel, in de regio Twente, zijn er tal van bossen verspreid over het landschap. Deze bossen bieden gevarieerde mogelijkheden voor recreatie, waaronder wandelen, fietsen en picknicken. In Twente kun je nog echt genieten van de rust en de natuur.

  1. Landgoed Twickel is gelegen dichtbij Delden. Dit grote landgoed in Twente omvat niet alleen bossen, maar ook historische tuinen en parken. Het bosgebied op Landgoed Twickel biedt wandelpaden langs beken en vijvers, omgeven door een gevarieerd bomenbestand.
  2. Hof van Espelo: Gelegen ten westen van Enschede, is een natuurgebied met een gevarieerd landschap, waaronder bossen. Het gebied biedt wandelpaden en een educatief centrum voor natuureducatie.
  3. Haaksbergerveen: Gelegen in de gemeente Haaksbergen dichtbij de Duitse grens, Hoewel bekend om zijn veengebied, omvat Haaksbergerveen ook bosgebieden. Het is een natuurgebied met gevarieerde flora en fauna, en het biedt mogelijkheden voor wandelen en vogels kijken.
  4. Buursezand: Ligt tegen het Haaksbergerveen. Deze regio is onderdeel van het Natura 2000-gebied. Het Buursezand staat bekend om zijn uitgestrekte zandverstuivingen, heidegebieden, dennenbossen, weilanden en natuurlijke vennen en poelen. Er is een enorm grote biodiversiteit in dit gebied.
    Ook hier is een uitgestrekt netwerk van wandel- en fietspaden.
  5. Landgoed Springendal, bij Oortmarsum, is een waardevol stuk natuur en wordt gezien als een van de best bewaarde Twentse landschappen.’ De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.
  6. De Tankenberg is een heuvel gelegen in het noordwesten van de gemeente Losser, in de provincie Overijssel, Nederland. Met een hoogte van ongeveer 85 meter boven NAP is de Tankenberg het hoogste punt van de provincie Overijssel. Op de Tankenberg staat een uitkijktoren genaamd de Tankenberguitkijktoren of Schiphorsttoren. Je kunt onder andere de stad Oldenzaal, het Duitse Gildehaus en het Twentse landschap zien.

Zoek je meer bijzondere vakantiehuisjes dicht bij de natuur en de bossen in Overijssel of specifiek in Twente, kijk dan op bijzondere huisjes in Overijssel op deze site.

Meer interessante artikelen verschenen op deze site:

Een tiny house huren als vakantiehuisje

Een tiny house kopen voor vakantie

Tiny house huren bij een MTB route

Vakantie met de hond in de natuur van Overijssel

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu