alleen op vakantie in Nederland

Alleen op reis of vakantie in Nederland

Alleen op reis of vakantie in Nederland, om tot rust te komen. Maar ook een mogelijkheid om op je eigen manier te genieten van de mooie plekjes.

Geen lange reizen, maar alleen op vakantie in Nederland. Steeds meer mensen gaan alleen op vakantie in Nederland, niet omdat ze alleen zijn, maar om de vrijheid te ontdekken en geheel te ontspannen voor een aantal dagen.

Alle stress achter je laten, even helemaal geen rekening houden met anderen. In je eentje kun je helemaal tot rust komen. Na een paar dagen alleen op vakantie kun je weer fris en vol energie naar je “normale” leven.

Mogelijkheden in Nederland als je alleen op reis wilt.

Er zijn veel mogelijkheden in Nederland om in je eentje erop uit te trekken.

Alleen op reis met een tent in Nederland

Reizen met een tent op je rug of fiets van camping tot camping. Op deze manier kun je goedkoop op vakantie gaan in Nederland. Maar het is ook een goede manier om je zorgen achter je te laten. Alleen op vakantie om tot rust te komen.

Denk goed na over wat je allemaal nodig zal hebben tijdens je reis. Dingen als een afwasteiltje, droogdoek, handdoeken en kookgerei bijvoorbeeld. Het meeste heb je toch al wel in huis, zonde om opnieuw te moeten kopen ter plekke.

Het nadeel is dat de weersomstandigheden wel roet in het eten kan gooien. Veel regen is natuurlijk niet ongebruikelijk in Nederland. Wandelen met een tentje achterop zal dan voor veel mensen niet de ideale vakantie zijn om tot rust te komen.

Trekkerhutten voor 1 of 2 personen

Nederland leent zich ook uitstekend om op de fiets van trekkershut naar trekkershut te reizen. Je hebt dan de luxe van een dak boven je hoofd zonder een tent op hoeven te zetten.

Een Trekkershut is uniek omdat je deze altijd per één nacht kunt boeken. Er zijn verschillende trekkershutten, van zeer eenvoudig tot volledige huisjes. Kijk welke trekkershutten op jouw route liggen, er is keuze genoeg in Nederland.

Alleen op reis met de camper in Nederland

Wil je iets luxer op vakantie dan kun je ook met een camper door Nederland reizen. Een vervoersmiddel, een eigen bed en alles wat je nodig heb binnen handbereik. Je ervaart een gevoel van vrijheid omdat je ‘s-morgens kunt beslissen wat je die dag gaat doen.

Rondom sommige campings of camperplaatsen is er ontzettend veel te zien en is 1 of 2 dagen te weinig om alles te ontdekken. Maar soms heb je het ook al na 1 dag gezien en kun je besluiten om verder te trekken. Dat is vrijheid!

Maak van te voren wel een grove planning mbt de route, zodat je niet iedere dag hoeft te piekeren welke kant je op wilt gaan. Een aantal richtpunten die je tijdens je vakantie zeker wilt bezoeken geeft enige houdvast, wel zo lekker.

Camptoo is een online platform waarop men een camper of caravan direct van de eigenaar kan huren. Daardoor heeft Camptoo een uniek aanbod aan campers en caravans, luxe campers maar ook hippe volkswagenbusjes voor bijvoorbeeld een roadtrip of festival. Doordat Camptoo particulieren de mogelijkheid geeft om hun camper te verhuren, maken zij een vakantie op wielen voor iedereen toegankelijk. Echt een aanrader van ons !

Bed & Breakfast voor solovakanties

Overnachten in een Bed & breakfast is zeker ook een optie. In Nederland vind je overal in de steden en aan het strand diverse Bed & Breakfast bij de mensen thuis. Een Bed & Breakfast is een kleinschalige accommodatie, meestal een gedeelte van het huis of de boerderij van de eigenaar. 

Hierdoor heb je al snel contact met de bewoners om een praatje te maken of jou te adviseren welke uitstapjes leuk zijn in je eentje.

Bed & Breakfast biedt dus vaak een bed en een ontbijt. Meestal bestaat de accommodatie uit een slaapkamer met een eigen badkamer, soms wordt de badkamer gedeeld met de eigenaars en/of andere gasten.

Op het platteland zie je vaak aparte huisjes die functioneren als bed and breakfast. Ze staan vaak op unieke plaatsen of dicht bij de natuur.

Hotels, kamers voor 1 persoon

Als je de Nederlandse steden wilt bezoeken dan kun je een hotel of een hostel boeken. Dit vrij snel en gemakkelijk te regelen via site Trivago.nl.

Natuurlijk kun je ook een hotel boeken in de kleine plaatsen of in de provincie, maar dan mis je vaak wel een stukje beleving van de omgeving.

Let bij het boeken altijd wel op de 1 persoonstoeslag, deze worden vaak doorbelast omdat de hotelkamers op 2 personen zijn berekend. Bij HotelSpecials worden de hotelkamers aangeboden zonder eenpersoonstoeslag.

Tiny houses of kleine huisjes huren in Nederland

Het huren van een vakantiehuisjes is ook een mogelijkheid als je alleen op vakantie gaat in Nederland. Er zijn dan veel verschillende opties, afhankelijk van het budget en jouw persoonlijke interesse.

Er zijn hele luxe wellness huisjes, eenvoudige kleine huisjes midden in de natuur, of heel bijzondere huisjes. Het is wel een zoektocht om te zoeken naar een knus huisje die geschikt is voor 1 of 2 personen.

Alleen op vakantie in bijzondere accommodaties in de natuur, waar je echt je rust kunt vinden, hebben we voor jou een speciale selectie gemaakt.

Alleen op reis in Nederland: Waar moet ik op letten?

Een voordeel van alleen op vakantie in Nederland gaan is, dat je bekend bent met met (bijna) alle regels die in ons land gelden. Ook de normen en waarden zijn over het algemeen wel bekend.

Het is wel leuk om de lokale gebruiken te ontdekken. Elke provincie in Nederland heeft zo zijn eigen gebruiken en bijzonderheden. Je zult versteld staan hoeveel er nog te ontdekken is.

Zorg dat je genoeg geld bij je hebt

Het klinkt natuurlijk logisch, maar het is wel een fijn gevoel dat je altijd en overal dingen kunt betalen. Vertouw niet blindelings alleen op je pinpas, maar neem ook voldoende contant geld mee. Ook kleingeld is gemakkelijk om bij je te hebben. Klinkt bijna achterhaald, maar op sommige plaatsen kun je niet zonder, ook niet als je alleen op reis bent in Nederland.

Zelf heb ik dit eens ondervonden tijdens een fietstocht in Friesland. Schitterende tocht uitgezocht, maar uiteindelijk moest ik een aantal keer terug omdat ik geen contant geld bij me had voor het pontje.

Reisverzekering nodig voor vakanties in Nederland ?

Een reisverzekering heb je alleen nodig als je aanvullend verzekerd wilt zijn. De meeste schade die je veroorzaakt is vaak al verzekerd in je normale verzekeringspakket. Dus wees kritisch zodat je niet dubbel verzekerd bent, jammer van het geld.

Sommige zorgverzekeringen dekken niet alle hulp in willekeurige ziekenhuizen. Bij sommige basispolissen (online-natura) is niet alle hulp in willekeurige ziekenhuizen gedekt. Dit kan ook gelden voor het laten maken van bijvoorbeeld röntgenfoto’s. Het betreft echter alleen planbare zorg, voor spoedeisende zorg kun je wel overal terecht, ongeacht je basispolis. Planbare zorg zul je echter in de meeste situaties gewoon dicht bij huis doen. Hiervoor een reisverzekering afsluiten is vaak niet nodig.

Alleen in onderstaande situaties is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor een vakantie in Nederland:

  • Je wilt geen risico lopen op de kosten van de overnachtingen als je op het laatste moment je reis moet annuleren.
  • Je wilt je meegenomen bagage verzekeren voor verlies, diefstal of beschadiging. Bij een reisverzekering is je bagage standaard mee verzekerd. Let wel op de eventueel eigen risico die sommige verzekeraars hanteren.
  • Als je tijdens je reis door Nederland ook tripjes over de grens gaat maken is het verstandig om toch een reisverzekering af te sluiten voor je zorgkosten. (tenzij je zeker weet dat zorgkosten in het buitenland allemaal verzekerd zijn)

Neem niet te veel spullen mee

Je bent nou eenmaal alleen op reis in Nederland, dus veel heb je waarschijnlijk niet nodig. Neem ook geen waardevolle spullen mee.

Hoe je het went of keert: onze omgeving beïnvloedt ons gedrag. Veel mensen nemen teveel mee waardoor je onnodig veel meesjouwt. Of maken zich zorgen over verlies of diefstal bij spullen van grote waarde.

Alleen op vakantie om tot rust te komen 7 Tips

Tip 1: Je eigen gevoel volgen

De allerbeste tip om mee te beginnen is, om niets van andere meningen aan te trekken, hoe goed bedoeld ook.
Er zijn vele mensen en even zoveel meningen. Niet iedereen zit te springen om alleen op vakantie te gaan om tot rust te komen Wat voor een ander geen aantrekkelijk vooruitzicht is kan voor jou wel heel aantrekkelijk zijn.

Mensen en kinderen leren door iemand anders na te doen. Maar als je dit als volwassene niet goed kunt doseren, wordt het lastig om jezelf te zijn. Je speelt vaak toneel waardoor je dagelijkse leven een poppenkast wordt. Je verliest het contact met jezelf, met wie jij bent en met wat jij wilt. En dit voelt leeg en saai. Je zet jezelf onnodig onder druk en dat geeft stress. Hier wordt je echt niet gelukkig van.

Volg je hart, je eigen gevoel, schakel je verstand uit en kijk wat jij het liefste zou willen. Iedereen volgt zijn eigen pad. Loop je eigen pad zonder het te vergelijken met anderen. Je met anderen vergelijken heeft gewoonweg geen zin, je vindt daardoor je eigen geluk niet.

Tip 2: Denk goed na wat je zelf wilt.

Waarom zou je alleen op reis gaan naar de zon? In Nederland heb je zoveel schitterende gebieden waarvan je het bestaan misschien nog niet weet. Als je echt alleen op vakantie gaat in Nederland, dan zul je verbaasd zijn wat er te zien is en te beleven is. Wij kunnen uit ervaring zeggen dat je hiervoor niet ver hoeft te reizen, daarnaast is dan ook veel goedkoper en minder belastend voor het milieu.

Misschien wil je wel een ontspannen vakantie met jouw hond. Er zijn veel vakantiehuisjes in de natuur waarbij jouw hond welkom is. Een huisje in de natuur geeft hiervoor veel mogelijkheden. Geniet met je hond van een heerlijke vakantie, uitwaaien, wandelen, fietsen en ‘s-avonds knus bij de kachel. Alleen op vakantie om tot rust te komen.

Of wil je een wellness huisje om te relaxen. Denk daar eerst over na voordat je luk raak gaat zoeken. Wellness huisjes zijn over het algemeen iets duurder, maar het geeft een enorm gevoel van luxe. Een spa in jouw huisje, met een goed boek in bad, of ontspannen in de sauna, alles is mogelijk.
Waar wordt jij ontspannen van, wat is jouw doel van de vakantie.

Ook een actieve vakantie behoort tot de mogelijkheden. Naast wandelen en fietsen zijn er ook veel andere mogelijkheden als je alleen op vakantie gaat in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de vele watersporten die Nederland rijk is. De mountainbike routes die er in veelvoud zijn uitgezet in de natuurgebieden. Maar kijk ook naar de specifieke activiteiten per provincie, bijvoorbeeld het wadlopen vanuit de provincie Groningen. Kano varen in de Biesbosch, of actief in de grotten in Limburg.

Tip 3: Neem niet teveel mee, houdt het simpel en eenvoudig.

Door de vele dagelijkse prikkels om ons heen ervaren we vaak stress. Vaak is je leven te vol en te druk en zou je meer tijd, vrijheid en ruimte voor jezelf willen. Probeer in de vakantie minimalistisch te leven. Hoe minder spullen om je heen des te minder prikkels. Gemakkelijke kleding en alleen spullen die je echt nodig bent meenemen. Je bent immers alleen op vakantie om tot rust te komen, dus veel heb je niet nodig.

Het doel van minimaliseren is een opgeruimd leven, met veel meer ruimte en tijd voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Je gaat de dingen minimaliseren die niet bijdragen aan jouw geluk.

Bij Minimalisme denk je misschien dat je al je spullen moet wegdoen, maar dit is een misverstand. Het doel is streven naar meer geluk, innerlijke balans en gezondheid. Minimalistisch leven heeft alles te maken met bewust leven. Hier kun je tijdens de vakantie mee experimenteren.

Materiële dingen zullen ons nooit echt gelukkig maken op de lange termijn. Meer bezitten is niet altijd beter. We kunnen tijdens de vakantie de cyclus van meer materialisme verbreken en wellicht ontdekken we pas waar de échte ontevredenheid maar ook de échte rijkdom in zit.

Meer leven en meer tijd, ruimte en geld voor je dromen en doelen door minimalisme. Wil je meer leren over minimalisme kijk dan even naar de review Online minimalisme

Tip 4: Alleen op vakantie om tot rust te komen

Minimalistisch wil niet zeggen dat je jezelf alles moet ontzeggen. We minimaliseren alleen de dingen die niet bijdragen aan ons geluk, innerlijke balans en onze gezondheid. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Dus word jij niet gelukkig van een fietsvakantie of het opzetten van tenten, maak het je dan niet moeilijk. Vecht niet tegen jezelf, maar vind uit waar jij je rust vindt. Als jij je rust vindt in luxe en wellness, doe dit dan vooral. Niet iedereen hoeft terug naar eenvoud of de basis om rust te vinden of te ontspannen.

Er zijn verschillende mogelijkheden als je alleen op vakantie in Nederland bent, er zijn vast wel overnachtingen die bij jou passen. Er zijn diverse soorten vakantiehuisjes; tiny houses, Bed & Breakfast, studio’s, wellnesshuisjes, blikhutten, pipowagens, woonboten etc. Keuzes te over, in de diverse provincies zijn verschillende mogelijkheden te vinden om jouw ideale vakantie samen te stellen.

Ook zijn er steeds meer mensen die het reizen veel leuker vinden dan een vakantie op één plek. Ook als je alleen op vakantie gaat in Nederland kan dit een ideale manier om de rust te vinden. Een camper huren is dan wellicht het beste van beide werelden. Je eigen tiny house mee op vakantie.
Je kunt geheel zelf beslissen hoe en wanneer je gaat.

Tip 5: Geniet schaamteloos.

Voor velen is het even wennen om met niemand of nergens rekening mee te houden. Het mooie is dat je helemaal jouw eigen plan kunt trekken zonder je iets aan te trekken van een ander. Structuren kunnen overboord, doen waar en wanneer je zelf zin hebt. Je bent immers niet voor niets alleen op vakantie. Alleen aandacht hebben voor het hier en nu. Uitslapen wanneer jij wilt, genieten van de kleine dingen, van de natuur, de vergezichten of de kleine insecten.

Wanneer je je minder focust op wat er in je hoofd gebeurt en meer op je omgeving en de natuur, zul je merken dat je gelukkiger door het leven gaat. Je geniet meer van de kleine dingen en legt de focus niet op de problemen die er buiten jouw invloedsfeer gebeurd. Het is altijd de kunst om je niet druk te maken over dingen die je niet kunt beïnvloeden.

Als je alleen op vakantie bent in de natuur van Nederland kun je je beter focussen op het hier en nu. Invloed en meningen van anderen doen niet ter zake. Gewoon genieten van een eekhoorntje die voorbij wipt. Je zult merken dat alleen op vakantie ideaal is om tot rust te komen.

Tip 6: Ga het alleen zijn niet uit de weg.

Als je altijd gewend bent om druk te zijn of met meerdere mensen samen te leven kan het best vreemd zijn om alleen te zijn. Je voelt je misschien eenzaam of je verveelt je al snel. Je zult echt eerst de rust moeten vinden om van de kleine dingen te genieten. Alleen uit eten gaan kan echt heel goed, je zult zien dat het een andere beleving is. Maar misschien is het nog zo gek niet.

Tip 7: Mindfulness tijdens je vakantie

Mindfulness wordt steeds populairder en dat is niet zo vreemd. In een veranderede wereld die steeds sneller gaat, is het voor de individu soms moeilijk om bij te blijven. En dat zorgt vaak voor stress.

Als je alleen op vakantie bent is het simpel om mindfulness toe te passen, tijdens het wandelen, tijdens een ontspannen in een jacuzzi of gewoon op het terras bij je tiny house. Maar dan moet je wel weten hoe je dit moet toepassen.

Mindfulness kan helpen om weer wat innerlijke rust te vinden. Het is een rustpuntje in een wereld die maar door raast.

De mindfulness van happy with Yoga is een goede 8 weekse cursus voor het dagelijkse leven. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.Klik hier voor meer informatie

alleen op vakantie om tot rust te komen.

Andere mogelijk interessante artikelen

Alleen op vakantie; Tiny houses of vakantiehuisjes in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *