Gaan we echt een veranderende leefstijl aanmeten na de corona crisis, of blijven we toch bij oude gewoontes? Blijven we doen wat we altijd gedaan hebben, zodat we krijgen wat we altijd gekregen hebben?

Als we ervan overtuigd zijn dat onze leefstijl aangepast moet worden dan moeten we nu stappen ondernemen. Om daadwerkelijk stappen voorwaarts te zetten moeten er grote beslissingen worden gemaakt, om je eigen gedrag en leefstijl te veranderen.

Toch zien we een aantal ontwikkelingen ontstaan, bestaande stromingen die nu snel groeien. Corona heeft duurzaam leven echt wel een boost gegeven, maar of dit een blijvertje is moeten we nog maar afwachten.

Leefstijl van fast fashion in de veranderende wereld

In de Linda van juli 2020 staat een mooi artikel van Marion Pauw, “back to basics”. Velen van ons leven niet voor ons zelf maar zijn drukker met wat anderen van ons vinden, ze leven voor de buitenwereld. Waarom maken we ons belangrijk door op elk feestje te moeten verschijnen, ondanks dat we er geen zin in hebben. Het liefst verschijnen we in de laatste mode die gekenmerkt wordt door merkkleding die om de 6 weken veranderd.

We worden in dit artikel meegenomen in de onzin van consumptie en fashion. Tijdens Corona zijn veel mensen gaan nadenken over de overconsumptie. Er wordt overtuigend geschreven dat we niet zoveel merkkleding nodig zijn. Alleen jammer dat de volgende 15 bladzijden! van de Linda alleen over mode gaat, dat maakte het artikel ineens weer minder belangrijk en haast bespottelijk. Zo jammer, want Marion had een heel goed punt.

Onze kledingkasten puilen uit. We geven veel geld uit voor het uiterlijk en onze kleding. Door ons volledig te focussen op uiterlijke kenmerken zoals fashion blijven we in oppervlakkigheden hangen. De Linda helpt ons dus niet om over te gaan naar een veranderende leefstijl na corona.

.

Consuminderen tijdens en na Corona

Tijdens Corona bleven we in huis en zaten we in gemakkelijk zittende kleding achter de laptop om thuis te werken. We zijn veel meer gaan nadenken over de toekomst en online cursussen worden massaal aangevraagd. Aanwezig zijn op feestjes was niet meer gewenst. Kleding kopen en mooi zijn was ineens minder belangrijk. Back to basic voelde toch echt niet zo slecht. Een andere leefstijl in Corona tijd.

Veranderende leefstijl in het reizen na corona

We nemen ons voor, om ook na Corona, duurzaam te leven en minder te consumeren. Maar gaat een veranderende leefstijl ons lukken? Welke stappen onderneem jij?

We hebben onze mond wel vaker vol van duurzaam leven. We zijn er ons van bewust dat het anders moet, een veranderende leefstijl na corona. Het gaat niet goed met het milieu, en we willen echt iets doen.

Ook de bekende primatologe Jane Goodall, ze is wereldberoemd door haar werk met chimpansees. Ze wil iedereen bewust maken dat duurzaam leven belangrijk is om onze toekomst in de wereld zeker te stellen. Ze roept de jongere generatie op om vaker ethische keuzes te maken. Dit doet ze al tientallen jaren door 300 dagen per jaar de wereld rond te reizen. Dus hoezo ethische keuzes!

Van explosieve groei vliegreizen naar volledige stopzetting.

Het zijn goede en zinvolle boodschappen, maar deze worden direct in een hetzelfde blad of bericht ontkracht. Echt zelf stappen ondernemen blijkt dus niet zo gemakkelijk.

De Nederlanders zijn de laatste 20 jaar ook veel meer gaan reizen met het vliegtuig ondanks de gevolgen voor het milieu. Het is vaak sneller en goedkoper om te vliegen naar onze reisbestemming, hierdoor worden onze milieuwensen ineens minder belangrijk.

We kunnen gewoonweg niet meer met het vliegtuig op vakantie tijdens de Coronacrisis. Een betere en dwingender maatregel, om het vliegen te verminderen, bestaat niet. Vliegtuigen staan aan de grond, we gaan in eigen land op vakantie. Een hele andere leefstijl dankzij Corona. Dit is natuurlijk ontzettend goed voor het milieu, deze komt dan ook als grote overwinnaar uit de strijd.

De CO2 uitstoot is iets gedaald. In China nam de uitstoot op het heftigste punt van de crisis zelfs af met 25 procent. Maar we zien dat we snel naar oude gewoontes teruggrijpen als Corona minder is geworden.

Gedragsverandering: Reizen tijdens en na Corona

Het is nog veel te vroeg om te juichen, er wordt zeer betwijfeld of er daadwerkelijk een gedragsverandering optreed na Corona. Er zijn geen gegevens die aangeven dat ons reisgedrag echt is veranderd. Maar ook hier kan de prijs wel invloed hebben. Als vliegen twee maal zo duur wordt i.v.m. alle maatregelen dan zal dit absoluut positieve gevolgen hebben op het aantal vliegreizen. Maar terug naar 20 jaar geleden is een illusie.

Van drukte en stress naar geen afspraken

De lat wordt steeds hoger gelegd. Er moet gepresteerd worden. Onze kinderen moeten het liefst nog meer bereiken dan dat we zelf hebben bereikt. Veel werken en materialisme is belangrijk voor veel mensen. Ook het sociale leven moet optimaal zijn, en we vinden dat we dit bereiken door zoveel mogelijk betekenisvolle vrienden te hebben. Het gevolg is dat we inderdaad veel bezig zijn met verplichte afspraken en steeds minder met onszelf. We razen door, maar werden abrupt tot halt geroepen door de Coronacrisis.

We zijn echt tot stilstand gekomen, en dit heeft voor veel mensen vergaande gevolgen gehad. Zowel financieel als psychisch. We hebben ondervonden dat rust ook veel kan brengen voor ons zelf. We worden voor ons zelf misschien wel interessanter als we niet zoveel waarde hechten aan wat anderen van ons vinden.

Veranderende leefstijl in je werk na corona

We worden teruggeworpen op onszelf, andere dingen werden minder belangrijk. Veel mensen zijn gaan nadenken over hun werkzame leven. Zeker door Corona zijn we gaan beseffen dat we onze tijd goed moeten besteden en naar ons eigen verlangen moeten luisteren, naar onze passie.

leefstijl na corona ,vind je ideale baan

We besteden veel tijd aan ons werk, dan is het toch wel lekker als het werk ook nog interessant is. Het werk moet bij jouw passie en waarden passen, alleen zo houd je plezier in het werk én het leven. Geld is natuurlijk belangrijk, maar is toch wel ondergeschikt aan geluk.

Jezelf ontwikkelen

Maar wat is nu mijn ideale baan en hoe kom ik van passie naar mijn droombaan? Dat is inderdaad niet gemakkelijk, maar het begint met bezinning en de overtuiging dat het anders kan.

Veel mensen durven echter niet van baan te veranderen, maar misschien is dit wel de tijd om jezelf te ontwikkelen. Werkgeluk moet je namelijk zelf zoeken, plezier in je werk komt niet vanzelf weer terug. Je zult zelf pro-actief moeten zijn om je droombaan te vinden. Je moet in actie komen ! Maar dan kan het echt, ook in een tijd waarbij de werkloosheid hoger dan ooit is. Als je het nu niet doet, wanneer is het dan wel de goede tijd om stappen te zetten?

Er zijn online cursussen van Newstart die je stap voor stap begeleiden in dit proces. Maar je zult wel tijd investeren om een stap te zetten.

Ook zijn er gratis beroepskeuzetesten online om te kijken welke loopbaankeuze bij jou past.

De beroepskeuzetest; plan je loopbaan Een verkeerde keuze is snel gemaakt en kost relatief veel moeite om te herstellen. Dit terwijl succes voorspelbaarder is dan menigeen denkt. Het lijkt wel eens zo dat mensen minder tijd besteden aan hun loopbaankeuzes dan aan het kopen van kleding. Zij vragen zich daarbij wel af of een bepaald kledingstuk wel of niet past bij hun waarden of persoonlijkheid. Wanneer bepaalde kleding niet bevalt hoor je ze vaak letterlijk zeggen dat ze zich er niet zo lekker in voelen. Zo is het ook bij het maken van een loopbaankeuze. Welke baan, welk soort werk past goed bij wie je bent? Welke loopbaan sluit aan bij wat je belangrijk vindt en waar voel je je goed bij? Met een professionele beroepskeuzetest kun je antwoorden vinden op deze vragen.

Duurzaam wonen

Tiny houses

Ondanks dat in bovenstaand artikel staat dat we behoudend zijn tijdens de Corona crisis, zien we wel veel meer interesse in het fenomeen tiny house movement. De tiny house movement streeft er naar om in het leven een zo klein mogelijk ecologische voetstap achter te laten. Duurzaam leven met alleen spullen die je echt nodig bent.

ontwerp van een tiny house

Elke dag lezen we in de media artikelen over het duurzaam wonen in een tiny house. De kleine huisjes kenmerken zich door het duurzame karakter en het goedkope wonen. Maar er zijn veel meer redenen om te gaan wonen in een tiny house. Heel veel redenen worden versterkt door de Coroana crisis. Dit is wel de reden waarom de aandacht voor een tiny house op moment explosief is gestegen.

Redenen om te gaan wonen in een tiny house

Onderstaande wensen kunnen een reden zijn om je leefstijl na corona te veranderen. Deze wensen worden vaak versterkt door de coronacrisis waardoor het wonen in een tiny house echt trendy is geworden.

We willen:

  • Meer duurzaam leven
  • Minder consumeren, ontspullen
  • Minder tijd aan huishouden besteden
  • Mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan
  • Minder vaste lasten, meer geld voor belangrijke dingen
  • Onze ouders niet meer in een verzorgtehuis achter laten. Zie hiervoor tiny house als mantelzorgwoning

Doordat deze Tiny Houses steeds populairder worden komen er ook steeds meer varianten op de markt. Een Tiny House kun je zelf bouwen, laten bouwen of huren.

Does lief tegen jezelf

We zien dus daadwerkelijk gedragsverandering en interesse in een nieuwe levensstijl.

Op onderdelen zien we zeker daadwerkelijk veranderingen. Alleen zijn we nog niet zover dat we ook daadwerkelijk stappen ondernemen.
Als we dit wel doen, als we daadwerkelijk minder consumeren, minder gaan reizen, een andere baan gaan zoeken of duurzaam gaan wonen, dan pas zullen we ons gedrag of leefstijl gaan veranderen.

Doen we dit niet dan zie ik weinig veranderingen na Corona.

Kijk naar je eigen situatie, hoe zou jij je leven het liefst in willen richten als de mening van een ander niet meer belangrijk is.

Does lief tegen jezelf en kijk naar nieuwe mogelijkheden die bij jou passen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al uw systemen voor uw tiny house
energiesysteem tiny house
Unieke Tinyparks boek nu