Samenwonen, zorgtoeslag en huurtoeslag

Er zijn een aantal mogelijkheden om extra inkomsten te krijgen van de overheid als je gaat samenwonen, ook wel toeslagen of subsidies genoemd.
In dit artikel geven we aandacht aan zorgtoeslag en huurtoeslag als je gaat samenwonen.

De hoogte is o.a. afhankelijk van je inkomen en vermogen.
Hieronder wordt de zorgtoeslag en huurtoeslag (of huursubsidie) genoemd. Dit zijn de eerste toeslagen waar je mee te maken krijgt. Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de toeslagen goed aangevraagd, dan krijg je van de belastingdienst rond de 20ste van elke maand een bedrag op je rekening gestort.

Hieronder leg ik de belangrijkste dingen uit, wil je meer weten over specifieke dingen ga dan naar de site van de belastingdienst.

samenwonen , huurtoeslag zorgtoeslag

Zorgtoeslag samenwonen

Je kunt ook in aanmerking komen voor een zorgtoeslag, dit is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Je hebt tot een bepaald inkomen recht op zorgtoeslag. Voor samenwonenden is de zorgtoeslag maximaal € 199 (voor 2 pers.). De hoogte van de toeslag hangt af van inkomen en vermogen.
Het is goed mogelijk dat je deze toeslag al ontvangt omdat deze niet samenhangt met het gaan samenwonen. Maar de hoogte kan wel veranderen als je gaat samenwonen.

Heb je recht op minder dan € 24 zorgtoeslag per jaar? Dan wordt dit bedrag niet uitbetaald. Blijkt aan het einde van het jaar dat je toch op meer recht heeft, dan wordt dat alsnog uitbetaald.
Is jullie totale vermogen aan het begin van het jaar meer dan € 147.459, dan hebben jullie geen recht op zorgtoeslag.
Door op de button onderaan deze bladzijde te klikken kun je gratis een proefberekening maken om te beslissen of je de toeslag moet aanvragen, wijzigen of stoppen.

Bij het aanvragen van zorgtoeslag wordt naar je toetsingsinkomen gevraagd. Je kunt dan het verzamelinkomen gebruiken op je laatste aanslag inkomsten (dit is een bericht van de belastingdienst). Als je dit niet hebt ga dan uit van je bruto salaris, dit vind je op je jaaropgaaf. Geeft nooit te weinig op , dit moet je later terug betalen. Dit kan heel vervelende gevolgen hebben.

Aanvragen of wijzigen zorgtoeslag

Zorgtoeslag krijg je niet automatisch, als je in aanmerking komt moet je zelf stappen ondernemen. Ook de wijzigingen moet je zelf doorgeven.
De verandering van je samenstelling van je gezin moet je doorgeven. Dus ga je nu samenwonen, dan altijd doorgeven aan de belastingdienst.

Heb je de proefberekening gemaakt en blijkt dat je geen recht meer hebt op de zorgtoeslag, zorg dan dat je deze toeslag direct stop zet. Anders moet je alles achteraf weer terug betalen, dit geeft vaak problemen.

Is er iets veranderd voor jouw zorgtoeslag? Dan kun je gemakkelijk en geheel online je wijziging voor de zorgtoeslag 2019 doorgeven door onderstaande button te gebruiken.
In deze toepassing staan ook veel antwoorden op veel gestelde vragen (FAQ)
Als uw thuissituatie is gewijzigd (bijvoorbeeld doordat u bent gescheiden of juist bent gaan samenwonen), dan moet u een wijziging indienen van uw zorgtoeslag. Doorloopt u het stappenplan en vul bij de tweede vraag ‘wijzigen’ in. Nadat u de wijziging heeft ingediend, ontvangt u van de Belastingdienst een nieuwe beschikking, zodat u aan het eind van het jaar geen zorgtoeslag hoeft terug te betalen“.

Huurtoeslag samenwonen

Wanneer je inkomen laag is en je huur binnen bepaalde grenzen ligt kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. In 2020 is het nodige veranderd, ook je vermogen telt nu mee voor het bepalen van de hoogte van subsidie. Er zijn nog meer voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn. (er zijn daarop nog enkele uitzonderingen) En je moet een zelfstandige woonruimte huren in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc. Kamerbewoners komen vaak niet in aanmerking.

Huurtoeslaggrens samenwonenden

Voor het berekenen van je inkomen tellen beide inkomens mee dus ook van je partner. Hiervoor kun je het inkomen van de laatste jaaropgaven nemen als dit niet gewijzigd is.

Het vermogen (o.a. spaargeld) mag ook bij elkaar opgeteld worden.
Rekenhuur is de kale huur plus de bepaalde servicekosten (max €48) die je misschien betaald.

Onderstaand tabel geeft aan binnen welke grenzen je moet vallen als je in aanmerking wilt komen voor de huurtoeslag.

LeeftijdRekenhuur per maandBeide vermogens opgeteld
18 tot 23 jaar***Minimaal €232,65
Maximaal €432,51
Als je een kind hebt maximaal €737,14
Maximaal €61.692
23 jaar tot AOW-leeftijdMinimaal €232,65
Maximaal €737,14
Maximaal €61.692
AOW-leeftijd of ouderMinimaal €229,02
Maximaal €737,14
Maximaal €61.692

Als je samenwoont kun je maximaal € 321,– huurtoeslag krijgen.

Let wel op dat je je inkomen goed invult zodat je niet teveel terug krijgt. Alles wat je teveel terug krijgt moet je later echt allemaal terugbetalen. Dit levert vaak hele vervelende situaties op.
Voor een gratis proefberekening kun je de button onderaan deze bladzijde gebruiken.

Aanvragen huurtoeslag

Huurtoeslag krijg je niet automatisch, daar moet je zelf actie in ondernemen. Je kunt de huurtoeslag pas aanvragen als je al bent verhuisd en dit officieel hebt doorgegeven bij de gemeente.

Voor de aanvraag van de huurtoeslag heb je een aantal gegevens nodig. Het is belangrijk dat je de gegevens juist invult. Vul je onjuiste gegevens in dan bestaat er een grote kans dat je aan het einde van het jaar huurtoeslag moet terugbetalen. Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je nodig:

  • Burgerservicenummer van jezelf en je partner.
  • Rekeningnummer;
  • Inschatting van uw inkomen van jezelf en je partner.
  • Gegevens van de gehuurde woning
  • Een kopie, scan of foto van uw huurcontract

Huurtoeslag berekenen

Door onderstaande button te gebruiken kun je simpel en snel de huurtoeslag aan vragen, zonder een DigiD.code.
In deze toepassing staan ook veel antwoorden op veel gestelde vragen (FAQ)Onderstaande stappen nog even doorlopen en je hebt de belangrijkste dingen geregeld.