Wat is nu mijn ideale baan en hoe kom ik van passie naar mijn droombaan? Er is al ontzettend veel over geschreven, want wie wil dit nu niet? Hoe breng je deze goedbedoelde adviezen daadwerkelijk in praktijk? Want “gewoon doen” is gemakkelijk gezegd, dan had iedereen de ideale baan. Hierbij een uitleg en een stappenplan hoe het wel kan!
Geluk is wat je doet ! (Simon Sinek)
Veel mensen voelen zich ongelukkig terwijl ze toch alles hebben wat hun hartje begeert. Hierdoor wordt het gevoel van “niet gelukkig” vaak genegeerd, want wat hebben we eigenlijk te klagen? We zien veel akelige gebeurtenissen op tv en media, dus zo slecht hebben we het niet. Maar hoe komt het dan, dat we dit gevoel toch hebben?
Ben Tiggelaar heeft het als volgt beschreven: “Als je wel allerlei dingen hebt, maar nooit iets doet dat je echt relevant vindt, waar je goed in bent of waar je plezier in hebt, dan blijf je toch ongelukkig”.
Dus iets leuks uitkiezen en actie ondernemen, hoe moeilijk kan het zijn?
Waarschijnlijk heb je al ontdekt dat dit niet zo werkt. Ons eigen brein en ons eigen gedrag werkt ons tegen.
We willen op de lange termijn onze ideale droombaan vinden, maar ons gedrag op de korte termijn is onbewust anders. Velen willen in de zomer een maatje minder, maar vandaag kunnen we nog wel één maal het gebakje eten om morgen te beginnen met lijnen. We willen op termijn de ideale baan vinden, maar vandaag gaan we nog gewoon verder wat we altijd hebben gedaan.
Barbara L. Fredrickson, Ph.D bestudeerd positieve emoties. Plezier heeft veel positieve gevolgen. Maar als je dagelijkse negatieve emoties ervaart in je werk kunnen deze emoties jou beletten om ander gedrag te vertonen. Bij negatieve emoties zie je minder kansen en word je voorzichtiger.
Het is dus belangrijk dat we ons gedrag kunnen veranderen om te komen naar een positiever doel om jou ideale baan, jou droombaan te vinden.
Proactief gedrag op weg naar mijn ideale baan.
De eerste stap om daadwerkelijk gedrag te veranderen is inzicht krijgen in je eigen gedrag. Dat kun je heel zwaar maken, maar er zijn ook mogelijkheden om dit op een leuke, luchtige manier te doen.
Om enig inzicht te krijgen in gedrag en hoe we met veranderingen omgaan kan ik een heel leuk boekje aanbevelen. Wie heeft mijn kaas gepikt.
Het is een eenvoudig te lezen verhaal (parabel) over 2 minimensjes en 2 muizen die elk anders reageren op veranderingen. Waar de muizen actief op zoek gaan naar mogelijkheden om kaas te vinden, veranderen de minimensjes niet van gedrag. Als de kaas op is, is het te laat.
Maar ook als je denkt dat je de ideale baan hebt gevonden kan de situatie anders worden, een bedrijf reorganiseert, andere leidinggevenden, taken veranderen of zekerheden vallen om. Ook dan moet je weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Dit boekje heb ik al aan veel collega’s gegeven, echt een aanrader voor iedereen die het verhaal op zichzelf durft te projecteren.
Ons gedrag is afhankelijk van de besluiten die we nemen niet van de omstandigheden. Proactieve mensen zijn bewust dat ze zelf keuzes hebben, ze hebben invloed op hun eigen leven. Reactieve mensen laten de keuzes voorbij gaan en blijven in de situatie waarin ze altijd al waren. Er is echter maar één verantwoordelijk voor jou eigen leven en dat ben jezelf. Dus voel je je niet gelukkig in je werk, onderneem concrete acties. Wacht niet tot morgen het kan vandaag al!
Angsten overwinnen om mijn droombaan te vinden.
Een bekende tegelwijsheid is:
Wanneer we blijven doen
wat we altijd al deden,
dan krijgen we weer
wat we altijd al kregen.
Als je concludeert dat je meer passie en geluk in je baan wilt, en echt op zoek bent naar jouw droombaan, dan wil je dus niet krijgen wat je altijd al kreeg. Je zult dus iets anders moeten doen waardoor je later kunt zeggen: Ik heb mijn ideale baan gevonden.
Maar er zijn heel vaak belemmeringen waarom je niet in actie komt, je durft eigenlijk niet van baan te veranderen.
Zekerheden loslaten
Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat er uitdagingen op je pad komen als je naar een ideale baan wilt toewerken. Van passie naar droombaan kan heel moeilijk zijn. Ik heb ook de nodige belemmeringen ervaren bij het vinden van mijn droombaan, maar deze heb ik wel overwonnen.
Angst is bij velen een belemmering om van baan te wisselen, er komen veel onzekerheden op je af. Op dit moment weet je wat je hebt, bij een nieuwe baan is het afwachten wat er op je af komt. Hoe is de cultuur in een nieuw bedrijf, hoe is de samenwerking. Je hebt nu een vast inkomen, in de nieuwe situatie moet je misschien genoegen nemen met minder inkomen of een flexibel inkomen als ondernemer.
Vertrouwen in jezelf
Maar ik had ook de angst of ik wel voldoende kennis of competenties in huis had om mijn ideale baan ook echt goed in te vullen. Toch heb ik de sprong gemaakt en ik kan nu zeggen dat ik, sinds een jaar, mijn ideale droombaan heb gevonden.
Als je werkt met passie en plezier, ga je beter presteren. Misschien een open deur, maar er zijn diverse studies die deze conclusie hebben getrokken. En prestaties leveren jou, op lange termijn, meer promotie en zekerheid op. Je moet wel het lef hebben om hiervoor te investeren, het komt niet vanzelf. Je moet je wel proactief opstellen.
Het zou toch fantastisch zijn om elke dag met plezier naar je werk te gaan. De ideale baan geeft misschien, op korte termijn, al meer geluk dan alle zekerheden die je nu hebt.
Mijn ideale baan vinden, iets doen wat je leuk vindt.
Als je iets doet wat je leuk vindt, dan heb je meer wilskracht en doorzettingsvermogen, vaak hebben mensen dan meer succes. Maar wat zoek ik in een baan, en wat is mijn droombaan ? Dat lijkt gemakkelijk, maar dit is echt één van de moeilijkste vragen die voorbij komen.
Voor een kleine categorie mensen is het heel helder, ze willen van hun een bestaande hobby hun beroep maken. Maar veel mensen weten echt niet wat ze leuk vinden, of waar ze de prioriteiten moeten stellen die je nodig hebt om je droombaan te vinden. Dat klinkt gek maar velen hebben daar nooit bij stil gestaan omdat ze in hun huidige baan doorgegroeid zijn. Ze hebben de verwachtingen van anderen, onbewust, nagestreefd. Maar of ze daar echt zelf gelukkig van worden is nooit een vraagstuk geweest. Aan de ene kant gemakkelijk, je hoeft geen keuzes te maken die voor een ander misschien onbegrijpelijk zijn. Maar wat heb je daaraan als je zelf niet gelukkig wordt van je werk.
Dus je zult de vraag; “Wat vindt ik leuk in een baan?”, goed moeten onderzoeken om je van je passie een droombaan te vinden.
In kernkwaliteiten denken niet in banen.
Er zijn zoveel mogelijkheden in onze maatschappij. Misschien zijn niet alle banen direct haalbaar, maar dat zijn dingen die je later moet onderzoeken. Eerst zul je na moeten denken waar jouw passie ligt of waar je goed in bent, jouw kernkwaliteiten. Vaak ligt dit in het verlengde van elkaar. Waar je goed in bent ligt ook vaak je passie, je krijgt er energie van. Uiteindelijk probeer je van je passie naar je droombaan te gaan. Denk niet direct in banen of zelfs in branches, dit beperkt je ideeën naar iets nieuws. Je begint dan al in bepaalde kaders te denken, dat kan echt een belemmering zijn om vrij te denken. Denk dus eerst aan je kernkwaliteiten, dat motiveerd.
Ik ben zelf uiteindelijk in een branche gaan werken die ik nooit had uitgekozen, sterker nog waarvan ik zei dat ik daar nooit zou aarden. Maar omdat in mijn huidige baan alle competenties zitten waar ik positieve energie van krijg is het wel mijn droombaan.
Kernkwaliteiten om van passie naar droombaan te gaan.
Vaak kun je wel benoemen wat waar je vrolijk van wordt, waar je positieve energie van krijgt of juist niet. Enkele voorbeelden van competenties waar je aan kunt denken:
Onafhankelijkheid – samenwerken – zelfstandig – visie ontwikkelen –
flexibiliteit – zekerheid – creativiteit – coachen – oplossingsgericht –
plannen en organiseren – resultaatgerichtheid – verkoop –
specialismen – helikopter view – hectiek – veranderingen –
ondernemerschap – procesgericht – kwaliteitsgericht –
analyseren – collegialiteit – conflicten hanteren – leidinggeven –
innovatie – klantgericht – netwerken – observeren –
etc.
Niet te diep nadenken over deze kreten, maar ga op je eerste intuïtie af. Waar krijg je nu een lacht van op je gezicht of een goed gevoel bij. Het gaat om het hier en nu. Over een aantal jaar kun je jezelf op een andere manier ontwikkeld hebben waardoor ook je interesse en passie veranderd. Ook de omstandigheden kunnen veranderen of door ervaring kun je andere competenties belangrijker vinden. Dus kies waar je je nu goed bij voelt.
Mijn veranderende wereld creëren met een dure loopbaancoach
Ook loopbaancoaches hanteren bovenstaande methodiek kan ik uit ervaring zeggen. Diverse sessies voor uitleg en inventarisatie, in de vervolg sessies begeleiden ze je in het maken van keuzes. Dan ben je al snel € 95,– per sessie kwijt. Een goede optie als je hiervoor het geld te besteden hebt. Het voordeel van de loopbaancoaches is dat je wekelijks of 2 wekelijks een aantal opdrachten krijgt en deze ook daadwerkelijk moet invullen. Dit maakt dat je zelf proactief moet zijn en de diverse acties dus ook moet doen! En dat is nu net het succes van het vinden van de ideale baan.
Maar net zo effectief, maar een stuk goedkoper is de online cursus: Vind je ideale baan. Het totaal pakket is tijdelijk slechts € 49,– Dit scheelt dus honderden euro’s. Ook hier moet je opdrachten doen. Het is laagdrempelig en in jou eigen tempo op te pakken. Maar het kan vandaag al.
Online cursus: Vind je ideale baan
In de online cursus; “Vind je ideale baan” krijg je in 10 weken 12 lessen per e-mail waarmee je ontdekt welk werk het beste bij je past en hoe je dat kunt krijgen. Ook ontvang je 3 extra e-boeken.
Daarnaast ontvang je elke week vragen en oefeningen die je helpen meer inzicht te krijgen, je motivatie te vergroten en slimmere actie te ondernemen. Dus het begeleiden naar pro-actief gedrag en daadwerkelijk doen, de kracht van een loopbaancoach, maar dan goedkoper en efficiënter.
Uiteindelijk kom je tot een plan om je ideale baan te vinden. Je wordt gemotiveerd om de stappen ook daadwerkelijk te zetten zodat het niet alleen bij zoeken blijft. Maar het doel is om van passie naar droombaan te komen.
Je ontvangt tijdelijk 3 extra e-boeken
In de 3 e-boeken bestaan uit 56, 44 en 64 bladzijden en zijn prettig te lezen.
- 1e e-boek: Inzicht in je kracht – uitleg waarom we proactief moeten worden en zelf actie moeten ondernemen. Als we echt doen kunnen we alles bereiken.
- 2e e-boek : Ontdek je passie en talent – Waar wordt je gelukkig van, een zoektocht die niet gemakkelijk is.
- 3e e-boek: Maak de overstap naar je droombaan – Welke baan hoort hierbij en wat zijn de vervolgacties. Wat moet je doen om van passie naar je droombaan te komen.
Ik heb diverse keren gezocht naar mijn ideale baan, maar het was een lange weg waarin ik veel geld heb uitgegeven aan loopbaancoaches. Deze online cursus beschrijft precies welk traject ik gelopen heb.
Dus schroom niet, je ontvangt het hele pakket voor € 49,–. Dit is echt een klein bedrag voor het vinden van geluk ! Je kunt het bestellen door op onderstaand boek te klikken.
Ik hoop dat ik je iets heb weten te motiveren om actie te ondernemen voor je eigen geluk. Heel veel succes met de zoektocht naar jou droombaan. Het is moeite waard !
Andere interessante artikelen
- Mijn zoektocht naar werkgelijk, passie en talent
- Jobhoppen, geen goed idee voor je CV
- Werken met plezier, model voor werkgeluk
- Eerlijke review e-cursus : Vind je ideale baan
- Ik durf niet van werk te veranderen
- Mijn ideale baan zoeken, in 8 stappen naar jouw droombaan
No responses yet