Ben je nu echt gelukkig met je huidige baan of kan het beter en anders?
In dit artikel geef ik enkele richtlijnen hoe je werkgeluk kunt meten. 11 items die jouw werkgeluk kunnen bepalen. Hoe gelukkig ben jij in je werk?

Ik hoor van veel mensen dat ze er niet bij nadenken en altijd doen wat ze altijd hebben gedaan. Maar of ze echt tevreden zijn hebben ze nooit bij stil gestaan. (bewust of onbewust)

Als je als doorgaat zonder hierover na te denken, ben je misschien te laat om bij te sturen. En dan heb je meer kans op een burn-out.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk gaat wel verder dan alleen tevredenheid. Als je echt werkgeluk ervaart dan ben je leergieriger, gemotiveerder en je presteert meer.

Je ervaart minder stress en bent minder vaak ziek. Dit is natuurlijk voor jouw belangrijk maar ook voor je werkgever.

Ik word liever geholpen door een medewerker in de horeca of op een callcenter die plezier heeft in zijn werk. Als klant merk je dit namelijk heel snel en ben je eerder geneigd om langer te luisteren of meer aan te kopen. Het is dus een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

Er zijn veel verkooptrainingen die erop gericht zijn om een goede emotie over te brengen op de klant om de verkoop te bevorderen. Een callcenter medewerker die met een lach opneemt heeft vaak een andere intonatie. Ook al ziet de klant de lach niet.

Maar het belangrijkste is dat jij ook het werkgeluk echt ervaart en geen moeite hoeft te doen om met een lach aan het werk te zijn.

11 items die jouw werkgeluk kunnen bepalen

In “Werken met plezier, model voor werkgeluk” heb ik beschreven hoe de wetenschap werkgeluk beschrijft. Daarin komen een aantal onderwerpen aan de orde die daadwerkelijk gemeten kunnen worden.

  • beloning, salaris , secondaire voorwaarden
  • samenwerking, collegialiteit, plezier op de werkvloer
  • verbondenheid met het bedrijf
  • ontwikkelen en ontplooien, doorgroeimogelijkheden
  • erkenning en waardering, goede relatie leidinggevende
  • succesvol en creatief zijn
  • leveren van prestaties en het realiseren van doelen
  • uitdaging in werk
  • waardevol werk, toegevoegde waarde creëren, trots zijn
  • met respect behandeld worden
  • autonomie, eigen beslissingen nemen, zelfstandigheid
werkgeluk meten

Werkgeluk meten door de organisatie

Organisaties willen ook graag het werkgeluk van de werknemers meten. Dan wordt met name bevlogenheid en betrokkenheid gemeten want bevlogen en betrokken mensen presteren beter. Een goed werkgever heeft, naast de resultaten, natuurlijk ook oog voor het geluk van de medewerkers.

Er zijn heel veel verschillende meetinstrumenten voor een organisatie om werkgeluk te meten. Er is echter wel een omslag in de trends waar te nemen.

Eerder werden er hele waslijsten met tevredenheidsenquêtes voorgelegd aan de medewerkers. Het vergde veel tijd voor medewerkers en ook de bereidheid om hieraan mee te doen werd vaak minder naarmate er meerdere enquêtes waren.

Uit deze uitgebreide medewerkerstevredenheidsonderzoeken waren mooie analyses te maken, heel fancy en interessant voor de bussines-analisten.

Naar uitgebreide analyses, besprekingen, verbetervoorstellen, besprekingen en goedkeuring van directie kwamen er verbetervoorstellen. Maar voordat deze verbetervoorstellen daadwerkelijk uitgevoerd konden worden ben je minimaal een half jaar verder. En vaak zijn de voorstellen dan ingehaald door de tijd.

In praktijk zijn de echte verbeteringen naar aanleiding van de medewerkerstevredenheidsonderzoeken echt minimaal. De inspanningen verhouden zich vaak niet met de uitkomsten.

In de moderne, flexibele, organisaties zie je steeds meer apps die bijvoorbeeld 1 x per week vragen hoe het met je is en hoe je je voelt. Een aantal korte vragen om je leidinggevende een indruk te geven hoe het gesteld is met jouw werkgeluk.

Een organisatie kan hierdoor trends signaleren en snel inspringen op het moment dat er een negatieve trend ontstaat.

Hoogtepunten en minder goede dagen leveren interessante informatie op over werkgeluk. Bijvoorbeeld over communicatie, samenwerking, werkdruk en het werkklimaat. Dit zijn wel goede tools om bijvoorbeeld sneller een (naderende) burn-out te signaleren.

Werkgeluk meten voor jezelf

Maar voor jouw kan deze werkwijze ook een bewustwording creëren voor jouw werkgeluk. En je zou daarop je eigen verbeterplan kunnen maken.

Zeker tijdens de corona moeten veel mensen thuis werken. In het begin ervoeren veel mensen dit als een ideale omstandigheid. Maar steeds meer hoor je geluiden dat medewerkers het helemaal niet meer prettig vinden. Geen collegialiteit meer, geen gebondenheid, menselijk contact wordt minder en de motivatie schiet naar beneden.

Als deze problemen niet snel gesignaleerd worden, kunnen er grote problemen ontstaan voor de organisatie maar zeker ook voor jou.

Het is dus belangrijk dat jij ook wekelijks stilstaat bij jouw werkgeluk en dit daadwerkelijk meet.

Als je aan de hand van 5 onderwerpen of vragen wekelijks een cijfer geeft tussen 0 en 10 kun je al snel zien hoe het ervoor staat.

Noteer deze cijfers ook daadwerkelijk zodat de trends sneller af te lezen zijn. Hierdoor signaleer jij ook eerder als het niet goed gaat en is bijsturen waarschijnlijk heel eenvoudig. Hoe langer je wacht met bijsturen hoe moeilijker het wordt. Dus maak een plan voor jezelf.

Als je als doorgaat zonder hierover na te denken, ben je misschien te laat om bij te sturen.

Wat bepaalt mijn werkgeluk ?

Het is echt een hele persoonlijke zoektocht om jouw werkgeluk te meten en kan van veel factoren afhankelijk zijn zoals je hebt gelezen.

Jij moet dus echt voor jou zelf bepalen welke 5 onderwerpen voor jou belangrijk zijn. Het kan voor een ieder anders zijn waar hij nu werkelijk gelukkig van wordt.

Kijk bij de punten van het hoofdstuk “11 items die jouw werkgeluk kunnen bepalen”. Per onderwerp kun je stilstaan of dit voor jouw van toepassing is. Zo ja, probeer dan een heel concreet punt te benoemen in jouw top 5.

Een voorbeeld van mijn top 5 vragen die ik me wekelijks stel:
– Heb ik iemand een goed advies kunnen geven of kunnen motiveren?
– Heb ik mijn doelstelling behaald deze week ?
– Hoe was de werksfeer? (10 is heel goed)
– Hoe was mijn eigen inbreng in mijn dagindeling ?
– Hoe waren de uitdagende werkzaamheden ?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je de ene week beter of anders scoort dan de andere week. Wekelijks kan misschien ook teveel zijn voor jou, waardoor je ervoor kiest om deze test elke 2 weken uit te voeren.

Belangrijk is om de trends niet te negeren. Denk erover na als je minder goed scoort op je eigen werkgeluk. Zijn er oorzaken en zijn deze te verhelpen?

Maak een verbeterplan en werk stap voor stap aan verbeteringen. Zo kun je werken aan je eigen werkgeluk.

Het werkplezier terugkrijgen

Als je dit enkele weken hebt gedaan en geen verandering ziet in de cijfers dan kan het zijn dat jouw top 5 erg stabiel is. Heb je de indruk dat je toch niet met plezier naar het werk toegaat kun je natuurlijk ook eerst proberen om een andere top 5 samen te stellen om dit zo snel mogelijk bij te sturen.

Lijdt het verbeterplan, die jij hebt opgesteld, niet tot betere cijfers dan moet er iets anders gebeuren! Blijf ook dan op zoek naar jouw werkgeluk.

In het artikel “plezier in je werk terugkrijgen, 7 tips en meer
Zijn een heel aantal praktische tips gegeven die je direct kunt toepassen, wellicht ook handig om dan te lezen.

werkgeluk

Het is belangrijk dat je plezier hebt in je leven, het geluk opzoekt. Je leeft tenslotte maar 1 keer. Daar hoort het werkgeluk natuurlijk ook bij. Je besteedt veel tijd van je leven aan werken, dus daarom is plezier hebben in je werk een belangrijke factor om een gelukkig leven te hebben.

Mocht je na bovenstaande tips het plezier niet terugvinden in je huidige baan moet je wellicht op zoek naar een nieuwe baan, een meer ideale baan voor jou.

Het is echter niet eenvoudig om te bepalen wat nu echt bij je past en waar jij jouw werkgeluk kunt vinden.

Daarom is onderstaande cursus een goede keuze. Hierin word je op weg geholpen om daadwerkelijk jouw droombaan te bepalen. Waar liggen jouw passie en talenten? In onderstaande cursus word je daarin stap voor stap begeleid.

Het kan echt een stap zijn naar een gelukkiger leven, dus wel doen !

Online cursus: Vind je ideale baan

In de online cursus; “Vind je ideale baan” krijg je in 10 weken 12 lessen per e-mail waarmee je ontdekt welk werk het beste bij je past en hoe je dat kunt krijgen. Ook ontvang je 3 extra e-boeken.

Daarnaast ontvang je elke week vragen en oefeningen die je helpen meer inzicht te krijgen, je motivatie te vergroten en slimmere actie te ondernemen. Jij bent de regisseur van jouw loopbaan, om het werkgeluk terug te vinden. Je wordt geholpen in de online cursus, het plezier in jouw werk terugkrijgen.

Uiteindelijk kom je tot een plan om je ideale baan te vinden. Je wordt gemotiveerd om de stappen ook daadwerkelijk te zetten zodat het niet alleen bij zoeken blijft. Maar het doel is om van passie naar droombaan te komen.

Je ontvangt tijdelijk 3 extra e-boeken

In de 3 e-boeken, ze zijn prettig te lezen.

  • 1e e-boek: Inzicht in je kracht
  • 2e e-boek : Ontdek je passie en talent
  • 3e e-boek: Maak de overstap naar je droombaan

Ik heb diverse keren gezocht naar mijn ideale baan, maar het was een lange weg waarin ik veel geld heb uitgegeven aan loopbaancoaches. Deze online cursus beschrijft precies welk traject ik gelopen heb.

Dus schroom niet, je ontvangt het hele pakket voor € 49,–. Dit is echt een klein bedrag voor het vinden van geluk ! Je kunt het bestellen door op onderstaand boek te klikken.

Ik hoop dat ik je iets heb weten te motiveren om actie te ondernemen voor je eigen geluk. Heel veel succes met de zoektocht naar jouw droombaan. Het is moeite waard !

Er zijn veel mensen die deze e-cursus als zeer positief ervaren. Een review van deze cursus is te vinden op: Review Vind je ideale baan

Andere interessante artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *